06.06.2021 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zajímavé mezníky ve vývoji velkoplošného žacího stroje

Velkoplošný žací stroj Krone BiG M má za sebou 25 let výroby a vývoje. Jedním z mezníků je i rok 2001, kdy firma Krone představila modifikovaný model BiG M II. Ten se již pyšnil větším pracovním záběrem 9,7 metru a novou koncepcí pohonu.

Díky automobilovému systému pohonu, při kterém se otáčky motoru řídí podle aktuální rychlosti, se v porovnání s prvním modelem podařilo výrazně snížit spotřebu paliva. Motor i pohony tak pracují v příznivějším režimu. Inovovaný BiG M znovu zabodoval a výrobce tak mohl již v květnu 2003 oznámit pěti stý prodaný exemplář.

Krok do budoucnosti učinila firma Krone novou průkopnickou koncepční studii BiG M na veletrhu Agritechnica 2007. BiG M 500 měl motor o výkonu celých 510 k a pracovní záběr 13,20 metrů. Mezitím pokračovala výroba osvědčeného modelu BiG M s pracovním záběrem 9,7 m na plné obrátky i nadále a v říjnu 2008 sjel z výrobní linky v německém Spelle již tisící BiG M.

Známý BiG M 400 představila společnost Krone poprvé na veletrhu Agritechnica 2009. A čtvrtá generace těchto strojů přišla o dva roky později – s modelem BiG M 420. Pod kapotou s líbivým vzhledem se ukrýval již motor od výrobce MAN. Nové ovládání přinášelo pohodlnější práci se strojem. BiG M čtvrté generace dokázal nabídnout již nejenom velký plošný výkon, ale také flexibilitu využití, která je pro práci v regionech s intenzivním chovem skotu nezbytná. BiG M 420 bylo možné použít ke všem způsobům sečení: buď s prstovým kondicionérem CV, nebo válcovým kondicionérem CR, samozřejmě s ukládáním posečené hmoty na široko anebo díky šnekovým shazovacím dopravníkům alternativně i do řádků či kombinovaně (z jedné poloviny na široko a z druhé poloviny je hmota shrnuta na řádek).

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down