22.07.2021 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stroje českého výrobce odvádějí kvalitní práci

Příkladem velkého zemědělského podniku s úspěšným hospodařením jsou Renofarmy Klimkovice. Jenom na severu Moravy má Divize Ostravsko na starosti tři a půl tisíce hektarů zemědělské půdy, z nichž je 300 hektarů trvalých travních porostů. Divize sestává ze čtyř samostatných farem a zabývá se i živočišnou výrobou. Na farmě v Klimkovicích chová 1400 kusů skotu včetně 700 dojnic holštýnského skotu.

Hlavním zaměřením je ale produkce tržních plodin.

Zemědělské podniky s velkou výměrou orné půdy se velmi často spoléhají na minimalizační technologie hospodaření, které šetří čas. Platí to i pro Renofarmy Klimkovice, které tyto postupy praktikují již od roku 1996. Základní zpracování půdy se odehrává převážně s využíváním dlátových kypřičů. Pluhy nastupují tam, kde je zapotřebí provést zapravení hnoje. A jako moderně orientovaný podnik se Renofarmy Klimkovice, Divize Ostravsko, věnují také pásovému zpracování půdy. Technologie strip-till se praktikuje při zakládání porostů silážní kukuřice (rozteč řádků 75 cm) a sóji (rozteč řádků 45 cm).

Ve strojovém parku podniku mají velké zastoupení stroje od firmy Farmet. První byl pořízen již v roce 1995 – pasivní kombinovaný stroj na přípravu půdy před setím Kompaktomat K 600 o záběru šesti metrů.  S jeho prací panovala spokojenost, a tak v roce 2013 následovalo pořízení druhého kompaktoru Farmet shodné velikosti. Oba stroje musely zpracovat každým rokem velký počet hektarů - všechna zoraná pole a někdy i pozemky zpracované dlátovými kypřiči. Nasazovány byly kromě přípravy půdy pod ozimy i před setím jařin. Středně těžké půdy jsou obtížně zpracovatelné ve chvíli, kdy přeschnou, což není žádnou výjimkou, protože blízké řeky stahují oblačnost se srážkami k sobě.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down