04.08.2021 | 04:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěšná rodinná farma využívá výkonnou techniku

Na úspěšné podnikání je zapotřebí kromě pracovitosti a schopností také prozíravost a odvahu jít do rizika. Všechny tyto vlastnosti mají majitelé Farmy Pokorný se sídlem v obci Kmetiněves u Slaného. Z počáteční výměry patnácti hektarů se vypracovali až na dnešních 2500 hektarů orné půdy, které obhospodařují bezorebnou technologií v osmnácti členném kolektivu.

Na bezorebné hospodaření se pracovníci farmy zaměřili hned od začátků. Měli tak vysoké nároky, že stávající technologie na našem trhu je nedokázaly splnit. Inspiraci našel otec až v průběhu své návštěvy v USA. Oslovila jej technologie radličkového kypřiče a radličkového secího stroje s hnojením pod patu firmy Horsch.

Po návratu do Čech si farmáři zakoupili radličkový kypřič Horsch Phantom FG o záběru 7,6 m (s možností rozšíření přídavnými bočními sekcemi na 8,1 m) a secí stroj Horsch Concord. Ten byl brzo poté dovybaven systémem hnojení pod patu kapalným minerálním hnojivem PPF včetně radliček Duet. Jednalo se o jeden z prvních takových strojů v ČR vůbec a majitelé Farmy Pokorný mají nemalý podíl na rozšíření technologie hnojení pod patu stroji Horsch Concord všech záběrů v ČR.

Původně pořízené stroje Horsch jsou dnes již zaměněny za novější. Pro první mělkou podmítku, ale i předseťovou přípravu slouží šestiřadý radličkový kypřič Cruiser 12 XL o záběru celých dvanácti metrů. Na pozemcích o průměrné velikosti čtyřiceti hektarů s ním pracuje pásový traktor Caterpillar Challenger MT 865E o výkonu až 441 kW/600 k. Kypřič má výrazně pozitivní vliv na urovnání polí i na rovnoměrné promísení slámy v půdě.

Na polích určených k setí ozimé řepky se provádí kypření do hloubky až třiceti centimetrů s využitím specialisty pro tuto práci, kypřiče Tiger 8 AS.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down