09.08.2021 | 04:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na řepkové strniště s novou technikou

Farma Pokorný v Kmetiněvsi v okrese Kladno je známá využíváním moderních technologií. V letošním roce se po sklizni řepky proháněla po polích Farmy Pokorný novinka firmy Horsch, prutové brány Cultro 12 ST, zatím v režimu zapůjčení od výrobce.

Stroj dokázal přesně splnit očekávání – dlouhé stonky rozbil na malé kousky, homogenizoval rozmístění slámy na povrchu pozemku a půdu jemně nakypřil do hloubky dvou až tří centimetrů. Výdrol řepky v tomto profilu následně plynule vzcházel. Traktor Caterpillar Challenger MT 865E se s bránami proháněl po polích jako vítr – díky svému odpruženému pásovému podvozku rychlostí i 23 km/h. Vysoká rychlost znamená i velmi dobrou účinnost řezacího válce na drcení stonků. Spodním limitem je rychlost 15 km/h.

Pro zakládání porostů ozimé řepky na farmě slouží secí stroj Horsch Focus 6 TD, jenž hlubokým nakypřením půdy v pásech a uložením hnojiva do těchto prostorů poskytuje kořenům řepky dostatek prostoru pro zdárný vývoj. K dalším pěstovaným plodinám patří ozimá pšenice a ozimý ječmen, seté secím strojem Horsch Sprinter 8 ST, a kukuřice na zrno. K mechanické kultivaci porostů kukuřic se využívá systémový nosič Claas Xerion Saddle Trac s plečkou umístěnou v předním tříbodovém závěsu a nástavbou na hnojiva vlastní konstrukce. Vyprodukovaná úroda se skladuje ve vlastních silech s kapacitou 20 000 tun v obci Spomyšl.

Více informací v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down