31.08.2021 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plant. id se naučilo rozpoznávat rostliny

Mám ráda knihy žánru sci-fi. Někdy autoři předběhnou svou dobu a popíší technologie, které se opravdu v budoucnosti prosadí, jindy jde vývoj zkrátka jinou cestou. Častým námětem bývá umělá inteligence, možnost její evoluce a pozdější hrozby pro lidstvo. Pamatuji si na diskuzi o možnosti reálné hrozby oné „vzpoury strojů“ a také na vyřčený fakt, že algoritmy přece stále vymýšlí člověk a stroj se sám od sebe nic nenaučí.

Jenže co když ano? Dnes již existují algoritmy, které sice vymyslel člověk, ale které se mohou učit. Problematika je to celkem čerstvá a oblast se nazývá strojové učení. Strojové učení využívá i společnost FlowerChecker s. r. o., která má ve svém portfoliu systém Plant.id, jenž dokáže plně automaticky a s velkou přesností identifikovat rostlinu z obyčejné fotografie. Jistě si dokážete představit, že taková technologie může mít rozsáhlé využití také v  zemědělství.

Tým zapálených lidí

Českou společnost FlowerChecker založila v roce 2014 trojice doktorandů Ondřej Veselý, Ondřej Vild a Jiří Řihák, která se rozhodla nabídnout světu službu identifikace rostlin pomocí mobilní aplikace. V květnu 2018 společnost spustila Plant.id, službu plně automatického určování rostlin pomocí strojového učení určenou pro B2B sektor. Firma má za sebou akceleraci v Jihomoravském inovačním centru a momentálně prochází programem CzechStarter agentury Czechinvest.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down