31.08.2021 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Idealní letní den s Idealem

O tom, že výrobce Massey Ferguson stál prakticky u zrodu první samojízdné sklízecí mlátičky, jsem psala již mnohokrát. Od těch dob proběhlo již mnoho žní a na polích se vystřídala spousta modelů. Tím posledním, který právě vstupuje na trh, je Massey Ferguson Ideal. Elegantní, výkonný, chytrý, spolehlivý a šetřící obsah peněženek svých majitelů. Přesně taková by měla být nová řada nejvýkonnějších sklízecích strojů Massey Ferguson s příznačným názvem Ideal.

Řada Ideal pochází z výrobního závodu v Breganze a je velkolepým počinem koncernu Agco. Sklízecí stroje vyrábí Agco v Breganze již od roku 2004, kdy koncern továrnu získal po akvizici společnosti Laverda. Ideal je zatím nejvýkonnější sklízecí mlátička, která kdy opustila brány výrobního podniku v Breganze.

Celá řada má tři modely

Model Massey Ferguson Ideal 8T je prostředním modelem řady MF Ideal. K dispozici jsou dále Ideal 7 a Ideal 9. Modely se liší ve výkonu, a to jak na úrovni motoru, tak kapacity mláticího a separačního ústrojí. Nejsilnější Ideal 9 dosahuje výkonu 647 koní a pohonnou jednotkou je mu stejně jako u prostředního modelu Ideal 8, motor Man. Ovšem zatímco u modelu Ideal 9 má motor zdvihový objem 15,2 l, u Idealu 8 „jen“ 12,4 l. Výkon pohonné jednotky modelu Ideal 8 dosahuje 538 koní a nejmenší Ideal 7 je vybaven 9,8 litrovým motorem AgcoPower s výkonem 451 koní.

Novinkou je plynulá převodovka, která má silniční a polní režim. Oproti sklízecí mlátičce Delta, ve které byla převodovka čtyřstupňová, nabízí nový stroj komfortní přejezdy po komunikacích a nestane se, že by musel například při jízdě do kopce zastavit a přeřadit. Nejvyšší povolenou rychlostí je podle platné legislativy 30 km/h. Převodovka komunikuje s motorem a během přejezdu jsou udržovány optimální otáčky ideálně okolo 1500 ot/min, čímž se šetří pohonné hmoty.

Všechny mlátičky Ideal jsou také prvními čistě axiálními sklízecími mlátičkami značky Massey Ferguson. Mlácení a separaci mají na starosti buď jeden (u modelu Ideal 7), nebo dva (u modelů Ideal 8 a 9) rotory.

Modely se dále liší i ve velikosti zásobníku na zrno, kdy u nejmenšího modelu je k dispozici zásobník o objemu 12 500 l, zatímco u dvou větších modelů může být na přání sklízecí stroj vybaven zásobníkem o objemu až 17 100 l. Tak obrovský zásobník měl i model, který sklízí pozemky Peragro Přísečná a navíc byl vybaven i velmi rychlým vykládacím ústrojím. Díky vykládací rychlosti 210 l/s dokáže celý zásobník vyložit za necelé dvě minuty.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down