Ideální sklizeň Peragra Přísečná

Poprvé se o sklízecí mlátičce MF Ideal začalo mluvit již v roce 2017, kdy se dokonce ukázala i na výstavě Agritechnica, avšak do žní následujícího roku se pustilo jen několik modelů. Tyto sklízecí stroje předsériové výroby dostaly za úkol sbírat zkušenosti na různých místech světa přímo v praxi a na jejich základě byla výrobní řada ještě přepracována, tak aby opravdu, až se svými novými majiteli vyrazí do zlatých klasů, dostála cti svého jména, a sklidila rychle, kvalitně a spolehlivě, zkrátka ideálně. Tím rokem, kdy se konečně dostaly první stroje MF Ideal v České republice zcela do praxe, byl rok letošní a jedna z prvních sklízecích mlátiček Massey Ferguson Ideal začala pracovat na pozemcích společnosti Peragro Přísečná s. r. o.

Chtějí ji poznat

Když je prodejcem zemědělské techniky aktivně hospodařící podnik, má to tu výhodu, že prodávané stroje zná nejen z katalogů a obchodních školení, ale zároveň i z vlastní praxe. Peragro Přísečná proto na svých pozemcích využívá stroje prodávaných značek a převážně značky Massey Ferguson. A protože sklízecí mlátička Ideal bude nejspíš nějaký čas vlajkovou lodí sklizňové techniky Massey Ferguson, Peragro Přísečná bylo jedním z prvních, kteří si stroj objednali. Chtějí se totiž s černou kráskou seznámit do posledního šroubku a dokonale ji poznat i přímo v praxi. V červnu a v červenci v Peragru uspořádali několikadenní servisní a prodejní školení pro své servisní techniky a obchodní zástupce ze všech tří spolupracujících firem a to na modelu Ideal 8T. Jakmile začaly žně, vyrazili sbírat zkušenosti přímo na vlastní pozemky.

270 hektarů za námi

Ten den, kdy jsem se na práci s Idealem přijela podívat, pracovala sklízecí mlátička nedaleko Českého Krumlova, a právě sklízela pšenici. Za sebou tou dobou měla sklizeno již něco okolo 270 hektarů převážně řepky a ječmene a podniku Peragro Přísečná dělala radost. V kabině seděl vedoucí servisních techniků a klasy rychle mizely v útrobách stroje.

Peragro Přísečná má ve své flotile dvě sklízecí mlátičky Massey Ferguson, a tak může vývoj dobře porovnat. I když hned při první otázce ohledně výkonnosti je jasné, že s porovnáváním to nebude tak snadné. Nový Ideal totiž sklidí za stejnou dobu více než dvě starší sklízecí mlátičky dohromady. Ale ať jsme konkrétní. První starší sklízecí mlátičkou je model Beta 7370 PL a druhou je druhý nejvýkonnější sklízecí stroj Massey Ferguson Delta 9380.

Massey Ferguson Ideal 8T sklízel spolu s MF Delta 9380 řepku na pozemku s rozlohou 23 ha. Oba začaly stejně, ale za stejnou dobu sklidil Ideal 16 ha, zatímco sklízecí mlátička MF Delta jen 7,5 ha. A to mají v Peragru sklízecí stroj vybaven malou žací lištou PowerFlow s pracovním záběrem jen 9,2 m. Mají totiž členité pozemky. Nicméně MF Ideal 8 je k dispozici i s žacími adaptéry 10,7 a 12,2 m.

Výkon stroje i s malou lištou je veliký. Den před mou návštěvou pracoval v pšenici, která měla výnos 9 t na hektar a porost byl velmi slamnatý. I tak jel kombajn průměrně 5 km/h. Navečer když padla rosa a vlhkost se zvedla až na 16 % se rychlost snížila na 4,5 km/h.

Co se týká spotřeby pohonných hmot, Ideal potřeboval během sklízení 270 ha průměrně 13,1 l/ha. Spotřeba byla nejvyšší, když sklízel řepku a zároveň drtil slámu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down