29.09.2021 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mistrovská orba klepe na dveře

V sobotu 2. října se v Podbořanech na Ústecku uskuteční 48. mistrovství České republiky v orbě jednostrannými a oboustrannými dvouradličnými pluhy a 11. mistrovství v orbě historickou technikou a malou mechanizací. „Letošní soutěž je určitým oceněním tamního gymnázia a SOŠ za jejich letitý přínos pro soutěžní orbu,“ říká Ing. Jan Cholenský, CSc., předseda Společnosti pro orbu České republiky, z. s. „V této škole jsou velmi aktivní mistři a šikovní žáci, kteří se pravidelně účastní mistrovských klání.“

„V historických tabulkách bude zapsáno, že loňský 47. ročník a jubilejní 10. ročník byly s ohledem na kovidovou pandemii zrušené, ač byly velmi dobře připravené,“ dodává předseda společnosti pro orbu.

 

Pro řadu účastníků mistrovství v orbě jsou limitující nejen finanční prostředky, ale také dostupnost. Není to pro Podbořany, které nejsou v centru republiky, určitý handicap?

Počítáme s tím, že mistrovství bude spíše v komorním pojetí. A to i proto, že letošní mistrovská soutěž v orbě s koňským potahem se výjimečně uskutečnila už 11. září v Pardubicích jako součást soutěže O ruchadlo bratranců Veverkových. Orba s koňmi patří vždycky k divácky nejpřitažlivějším a ani návštěvníci Podbořan o tuto podívanou nepřijdou, neboť je připravena demonstrativní ukázka.

Královskou disciplínou je orba jednostrannými dvouradličnými pluhy. Podle mého názoru se budou o titul přetahovat do poslední brázdy vítěz roku 2019 Ing. Pavel Král a stříbrný Josef Štastný, nová krev mistrovského klání, absolvent poděbradské zemědělské školy a současný student České zemědělské univerzity. Určitě svou kůži nedá zadarmo ani Josef Mališ. V kategorii oboustranných dvouradličných pluhů patří k velkým favoritům ostřílený a před dvěma lety stříbrný Aleš Malý. Samozřejmě může vyhrát každý. Stejně jako mezi oráči s historickou technikou, kteří jsou velice aktivní.*

Celý rozhovor naleznete v Zemědělci č. 39.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down