09.10.2021 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinka v přesném setí

Další předvedená souprava na Roadshow firmy Horsch byla také novinkou – přesný secí stroj Horsch Maestro 9RX. Jednalo se o devítiřádkový nesený secí stroj, připravený ještě na možnou kombinaci s čelně neseným zásobníkem na hnojivo Horsch Partner FT.

Písmenko „X“ v názvu stroje poukazuje na to, že jde o secí stroj s přetlakovým systémem. Jednotlivá zrna se do otvorů ve výsevním kotouči přitlačují přetlakem vzduchu, vytvářeným ventilátorem secího stroje. Po uvolnění z otvoru v kotouči je každé zrno aktivně transportováno výsevní trubicí až do výsevní drážky (rychlostí 70 km/h). Tam je pak zapotřebí přítlačného kola, které jej ve výsevní rýze přitlačí do půdy. Tak je umožněno i setí za vyšších pojezdových rychlostí bez negativního ovlivnění přesnosti uložení zrn. Limity má přetlakový systém ve vlhké půdě, kde může docházet k nalepení ornice na přítlačné kolo a setí je nutné zastavit.

Za takových podmínek je vhodnější secí stroj Horsch Maestro s podtlakovým systémem. V takovém případě jsou zrna ve výsevním kotouči udržována podtlakem vzduchu. Jakmile je podltak pomocí speciálního pryžového utěsnění komory eliminován, zrno z otvoru v kotouči vypadne a vlastní vahou padá výsevní trubicí do drážky v půdě. Přítlačná kola mají tyto secí stroje taktéž, ale ve většině případů nejsou zapotřebí. S podltakovým systémem je nutné pojíždět pomaleji, ideálně do 12 km/h a má tedy nižší plošnou výkonnost.

Možnost detailně si prohlédnout a vyzkoušet fungování nové dávkovací jednotky AirVaC stroje Maestro poskytl komfortní interiér Showtrucku firmy Horsch.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down