14.10.2021 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krásný den během babího léta

Pro letošní mistrovství republiky v orbě bylo příznačné nádherné babí léto, velký počet oráčů, všude plno příznivců orby z celé republiky, historická i moderní technika a dobré občerstvení. Z původně plánované skromné oráčské soutěže se stala velká akce, která určitě inspirovala další soutěžní ráče.

V Zemědělci č. 42 naleznete obrázky, které ukazují atmosféru, jež v Podbořanech nedaleko letiště po celý den panovala.

Například nestor soutěžní orby Josef Šebek převzal u stupňů vítězů, na něž byl celý život zvyklý, z rukou předsedy společnosti pro orbu Ing. Jana Cholenského ocenění za celoživotní práci pro českou orbu a naše oráče. Tento dlouholetý člen společnosti pro orbu, který se letos dožil 87 let, objel s pluhem celou zeměkouli. Reprezentoval naši republiku v Kanadě, v Rusku, ve Švédsku, Nizozemsku a v mnoha dalších zemích. Celý svůj život zasvětil orbě, zejména soutěžní a nikdy neodmítl pomoc svým následovníkům.

Na jiném obrázku je traktor Zetor 25 K o výkonu 26 k při 1800 ot/min vyrobený v roce 1949. Těchto strojů vyrobil Zetor kolem 158 tisíc kusů, z toho 97 tisíc traktorů se vyvezlo do Francie, Belgie, Dánska, Švédska, Finska, Polska i Kanady. Jeho současný vlastník Vilém Dlouhý si ho prořídil v roce 2006 za 15 tisíc korun a do jeho renovace investoval 800 hodin práce a téměř 44 tisíc korun. Ještě v roce 1975 stála generální oprava takového stroje 8600 korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down