22.10.2021 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evoluce moderního traktoru

Case IH patří k výrobcům s kompletním sortimentem traktorů. Vývoj, s nímž k tomu dospěl, je také zajímavý. Platí to i o traktorech modelové řady Puma. Tento název oživil Case IH v roce 2006. Oživil proto, že americký Steiger uvedl již v polovině osmdesátých let na trh pod označením Puma své kloubové traktory s úzkým rámem. Byly určeny převážně ke kultivaci porostů kukuřice a dalších řádkových kultur. Naproti tomu Puma u Case IH dostala za úkol šikovně vyplnit mezeru ve výrobním programu, která zela mezi traktory řady Maxxum a Magnum.

První přišly na trh Pumy s krátkým rozvorem (Short Wheel Base – SWB Puma) – v roce 2007. Jednalo se o čtyři traktory s výkonem motoru 84,5 – 114 kW (115 až 155 k). Postaveny a vybaveny byly tak, aby ideálně vyhovovaly požadavkům na univerzálně využitelný traktor na farmách se smíšeným zaměřením – tedy do čelního nakladače, sklizně pícnin, dopravy atd.

Traktory měly pro mnohostranné využití mimořádně dobrý poměr hmotnosti a výkonu. Ten byl produkován šestiválcovým motorem o objemu 6,75 l. Motor měl vysokotlaké vstřikování common rail a speciální provedení klínového řemenu pro pohon alternátoru, ventilátoru chladiče a vodního čerpadla, snižující náročnost údržby. V té době nová řada motorů vznikla jako produkt spolupráce Case IH, Cumminse a Iveca. Efektivitu práce motoru zvyšovaly křížové hlavy válců a viskózní spojka v pohonu ventilátoru. Výkon motoru byl přenášen na kola přes převodovku typu full-powershift 18/6. Na přání nabízená varianta 19/6 umožňovala pojíždět rychlostí 50 km/h při redukovaných otáčkách motoru (v zemích, kde to bylo povoleno).*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 11/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down