23.10.2021 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Od secí kombinace k univerzálnímu secímu stroji

Na Farmě Basík a syn mají dlouhou tradici stroje firmy Pöttinger pro zpracování půdy a setí. Tím průkopníkem byl talířový podmítač Terradisc 4000T o záběru čtyř metrů v taženém provedení. Své první hektary zpracoval v podniku v létě 2008. O dva roky později měly premiéru secí stroje, konkrétně kombinace pneumatického secího stroje Aerosem 400 s rotačními bránami Lion 4001.

Při hledání dalších možností ke zvýšení produktivity práce zaujaly Milana Basíka univerzální pneumatické secí stroje Pöttinger Terrasem. Disponují velkokapacitním zásobníkem, díky jehož velkému objemu se oproti neseným secím kombinacím sníží četnost zastávek pro doplňování osiva. Předřazená sekce talířů umožňuje pracovat při vyšších pojezdových rychlostech, než aktivní nářadí. I poměrně velký secí stroj je v přepravní poloze kompaktní a způsobilý k přejezdům po silnici. „Požadovali jsme, aby se takový secí stroj nechal ze svých čtyř metrů záběru složit do transportní polohy se šířkou do tří metrů, a aby se také omezil ztrátový čas pro doplňování osiva,“ vzpomíná dnes Milan Basík.

Secí stroje Pöttinger Terrasem všechny tyto požadavky splňovaly. Slučují v sobě větší počet pracovních operací – předseťovou přípravu půdy, zformování seťového lůžka, uložení osiva a zpětné utužení půdy. I v největších záběrech devíti metrů rovnoměrně kopírují půdní nerovnosti. Slovo dalo slovo a ozimy v roce 2019 na Farmě Basík a syn již zakládal secí stroj Terrasem C4. „Ráno si na farmě nasypu zásobník osivem a dojedu s ním na pole. Při setí hybridního žita mi jeho kapacita vystačí na výměru dvaceti hektarů. Zároveň se mi líbí i vyšší pracovní rychlost a ve výsledku zvýšená výkonnost,“ zhodnotil výhody nového secího stroje Milan Basík.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down