25.10.2021 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třicetiny secího stroje Rapid

Společnost Väderstad, jedna z předních světových firem v oblasti zpracování půdy a setí, si letos připomíná třicet let secího stroje Rapid. Od uvedení na trh v roce 1991 jich dodala zemědělcům , kteří hledají spolehlivý stroj vhodný do všech podmínek, téměř 28 000.

Když byl Rapid v roce 1991 uveden na trh, způsobil díky svým jedinečným secím botkám a důmyslnému systému kontroly hloubky setí revoluci v technologii secích strojů. A obrovský kredit si udržuje dodnes, o 30 let později, po nesčetných aktualizacích a vývoji koncepce Rapid.

„Při vývoji secího stroje Rapid bylo naším cílem sestrojit stroj, který by zvládal několik operací najednou a dobře pracoval za všech podmínek. Proto je pro něj charakteristický výraz univerzální,“ říká Bo Stark, oblastní manažer prodeje společnosti Väderstad Nordic a člen druhé generace rodiny majitelů firmy Väderstad. Jedním z hlavních důvodů, proč se Rapid stal velkým hitem, bylo to, že jedním přejezdem po poli připraví seťové lůžko, pozemek urovná, utuží a zaseje osivo. A zároveň zaručuje spolehlivý výsledek setí při vysoké pracovní rychlosti. Skutečným poznávacím znamením secího stroje Rapid se stala za secími botkami umístěná velká pěchovací kola, která vytvářejí optimální kontakt osiva s půdou i v těžších půdách. OffSet pěchovacích kol, kdy každé druhé kolo je posunuto o 190 mm dozadu na samostatné nápravě, přináší mnoho výhod, jako jsou nižší vibrace, což vede k vyšší přesnosti setí a také ke snížení potřeby tahové síly až o 25 %.

„Vzpomínám si, jak jsem jednou hovořil se farmářem, kterému se práce s Rapidem velmi líbila. Vždycky říkal, že Rapid je opravdový Mercedes mezi secími stroji, svou práci odvede všude a za každých podmínek," dodává Bo Stark.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down