01.11.2021 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovovaná modelová řada již brzy

Velkou expozici měla na Dni Zemědělce společnost Zetor Tractors. Návštěvníci si mohli prohlédnout známou nabídku z modelových řad Major, Proxima či Forterra a nechyběl ani Crystal. Hlavní novinka nebyla prezentována, přestože její uvedení na trh je již na spadnutí a jedná se o inovované modely z řady Proxima, u níž končí výroba motorů Zetor ve specifikaci Stage IIIB, která probíhala v rámci výjimky platné pro traktory z kategorie T2.

Nové Proximy už by měly být vybavovány čtyřválcovými motory Deutz se zdvihovým objemem 3,6 l a samozřejmě ve specifikaci Stage V, jejíž součástí bude systém SCR. Ovšem slovo měly je v tomto případě důležité. Možná tomu totiž bude jinak. Důvodem je to, že Deutz není schopen kapacitně zvládat výrobu a garantovat dodávky v dostatečném objemu. Proto se rýsuje i druhá možnost a sice využití motorů Zetor Stage V, které jsou používány v traktorech Forterra. Definitivní rozhodnutí, které motory budou do nových traktorů montovány, zatím nepadlo.

V souvislosti se zavedením nových motorů skončí výroba modelu 80, o který byl minimální zájem, protože většinou se prodávala modelová provedení 100 až 120 s výkonem 95 až 117 k. Členění modelové řady Proxima podle výbavy a použité převodovky by mělo zůstat zachováno, tedy od nejjednodušší a mechanické verze CL přes GL s mechanickou reverzací až po variantu HS, která si u zákazníků našla oblibu zřejmě proto, že nabízí reverzaci při zatížení doplněnou třístupňovým násobičem točivého momentu.

Zajímavé je to, že u traktorů Major už přechod na emisní limit Stage V proběhl, a to letos v létě. S ohledem na to, že Majory výkonově končí na 75 k, platí pro ně mírnější emisní opatření a vystačí si tak jen s oxidačním katalyzátorem a filtrem částic.

Jisté dílčí inovace proběhy na modelové řadě Forterra. V rámci optimalizace spalování a s tím související tvorby emisí škodlivých látek byla do emisního systému doplněna elektronicky řízená klapka umístěná v sacím potrubí.

Výhledově mají v Zetoru vícero plánů, například v podobě rozšíření výkonového spektra vyráběných traktorů. Ovšem bude to záležet na tom, jak se vypořádají se současnou situací, která postihuje všechny výrobce a je jí nedostatek komponentů pro výrobu, jenž kontrastuje s tím, že o traktory je zájem. A bez dostatečné produkce traktorů, nebo lépe řečeno bez jejich dostatečného prodeje není možné získat dostatek financí pro vývoj nových modelů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down