04.11.2021 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktivní ukázky žací techniky

Součástí výstavy Den Zemědělce, která se v půlce září konala na tradičním místě, tedy na letišti v Kameni, byly i aktivní ukázky techniky. Jedna z nich byla zaměřena na žací stroje, které kvalitu své práce předvedly při sklizni panenské seče jetele.

Naštěstí bylo letos deštivé léto, takže podsev jetele po sklizni obilniny poporostl natolik, že bylo co sklízet, ale klasické sklizňové podmínky vypadají jinak. Ale až tak to nevadilo a diváci si mohli i tak prohlédnout kvalitu vysečení porostu i práci kondicionérů či formovacích plechů nebo shazovacích dopravníků, které tvarují řádky.

Ač se výrobci žacích strojů snaží o určitou unikátnost v jejich konstrukci, až tak moc se mezi sebou neliší. Aktuálně dominuje diskové provedení žacích kotoučů, které může míti různý tvar, od klasického oválného přes kulatý až po trojúhelníkový se třemi noži. Pozornost je věnována též nadlehčování žacích jednotek, které bývá v základu řešeno s využitím vinutých pružin, nebo je použito odpružení hydropneumatické. A odlišnosti najdeme i v případě kondicionérů, kdy nejčastější jsou prstové v ocelovém, nebo plastovém provedení, a stále je využíváno i mačkacích válců, které mají uplatnění hlavně při sklizni jetele a vojtěšky. Samozřejmostí jsou různé druhy jištění jak jednotlivých žacích disků, tak celého žacího stroje při najetí na překážku.

 

Šest souprav

První se v ukázce předvedla dvojkombinace žacích strojů Claas zavěšená na traktoru Arion 440. Jako čelní byl zvolen model 3200 F Disco Move, který byl bez kondicionéru a zadní žací stroj měl označení 3200 C Disco Contour a byl vybaven kondicionérem s ocelovými V prsty. Bylo to záměrné, aby si návštěvníci Dne Zemědělce mohli udělat srovnání jakou práci kondicionér provádí. Čelní žací stroj byl navíc vybaven formovacími plechy, aby traktor nenajížděl do posečené hmoty a též hydropneumatickým odlehčením a kopírováním ve vertikálním i horizontálním směru.

Druhým z předvedených žacích strojů byl vzadu nesený Kverneland 3332MT agregovaný s traktorem Kubota M7-133. Zajímavostí tohoto žacího stroje je jeho zavěšení, které je řešeno pomocí centrálního systému QuattroLink, což je paralelogramový závěs umožňující kvalitní kopírování. Stroj využívá kulaté žací disky a kondicionér s ocelovými V prsty se široku škálou v nastavení intenzity narušení píce.

Třetí žací stroj byl samojízdný, a tak je jasné, že to byl Krone Big M, konkrétně model 450. Jeho základní předností je výkonnost a oproti trojkombinaci žacích strojů zavěšených na traktoru je to též větší obratnost a lepší vysekávání porostu v zatáčkách. Také Big M je vybaven hydropneumatickým odpružením žacích jednotek a zajímavostí je využití shazovacích šneků. Ty pak mohou tvořit ze tří řádků jeden, nebo ze dvou jeden, pokud se obsekávají souvratě. Tím lze zefektivnit technologickou linku výroby senáže, zejména pokud sklízené porosty nejsou dostatečně výnosné.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down