08.11.2021 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklízecí mlátičky v centru pozornosti

Velkou expozici měla na Dni Zemědělce v Kameni společnost Agrall. Hlavní pozornost byla zaměřena na žhavou novinku, kterou jsou sklízecí mlátičky Claas Trion, ale nechyběly ani další zajímavé stroje.

Jestli něco firmu Agrall významně charakterizuje, tak je to prodej sklizňové techniky Claas a především pak sklízecích mlátiček a řezaček, které jsou v rámci naší republiky tradičně nejoblíbenější. Platilo to i v letošním roce, kdy se zákazníkům podařilo do začátku žní dodat 68 nových sklízecích mlátiček. Převážně se jednalo o výkonné sklízecí mlátičky Lexion, ale asi jednu třetinu tvořila i řada Tucano a v menší míře byly zastoupeny i mlátičky Avero.

Hlavní novinkou v portfoliu sklizňové techniky Claas je však nyní modelová řada Trion. Ta by měla nahradit sklízecí mlátičky Tucano a výrobce ji koncipoval jako maximálně všestrannou. Co to znamená? Jde o to, že zahrnuje širokou škálu provedení odlišujících se nejen výkonností, ale i způsobem separace (pěti či šestiklávesové vytřásadlo, 1 rotor, nebo 2 rotory) a též širokou nabídku výbavy, mezi níž nechybí třeba pásový podvozek, nebo svahové vyrovnávání celé sklízecí mlátičky s obchodním názvem Montana.  Zákazník si tak může nakonfigurovat svůj stroj přesně tak, jak potřebuje, přičemž v nejvyšší výkonnosti a výbavě a půjde o mlátičku, která může konkurovat vyšší modelové řadě Lexion.

V některých zemědělských podnicích z důvodu vyšší flexibility raději využívají místo jedné extra výkonné sklízecí mlátičky dvě mlátičky střední třídy, které mají dohromady vyšší výkonnost, jejich nasazení je operativnější a při výpadku jednoho z nich se žně nezastaví. A takové mlátičky střední třídy reprezentuje právě univerzální Trion.

Krom sklízecích mlátiček byla v expozici firmy Agrall vystavena i další technika Claas. Pozornost poutaly především dva výkonné traktory. Jednak devítistovka Axion s pásovými jednotkami Terra Trac místo kol zadní nápravy (těchto traktorů již v ČR jezdí šest) a dále též Xerion 5000 TS se čtyřpásovými jednotkami, což je na našem trhu stále novinka. Oba tyto traktory si mohli vyzkoušet i návštěvníci Dne Zemědělce, a to při zpracování půdy s technikou Väderstad a ocenit především jejich tahové vlastnosti, které pásové provedení přináší.

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down