08.11.2021 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výlet do historie u příležitosti 100 let Rauch

Oslava sta let si přímo říká o výlet do historie, a ten vám také dopřejeme. Příběh firmy Rauch se začal odehrávat 1. 8. 1921, kdy byla spuštěna výroba zemědělských strojů v bývalém pivovaru Altenburg v Sinzheimu nedaleko Baden-Baden. Výrobní program byl bohatý a slibně pokračoval až do druhé světové války. První rozmetadlo se v něm objevilo již v roce 1932. Hermann Rauch měl tři syny Gerharda, Alfreda a Lothara a všichni tři se zhostili úkolu nastartovat poválečný byznys. S novým vedením se mění i výrobní program, objevuje se první motorizované rozmetadlo hnojiv a později i rozmetadla do závěsů traktorů. V roce 1972 spatřilo světlo světa dvou diskové rozmetadlo ZS600 N a v roce 1984 se objevuje první elektrické ovládání pomocí systému Quantron. Od roku 1964 se firma Rauch zaměřuje také na komunální stroje, konkrétně rozmetadla a sypače soli. V roce 1989 je dosaženo pracovního záběru rozmetadla s hydraulickým pohonem až 36 m.

Tou dobou dochází k další generační výměně a jednatelem firmy se stává Joachim Rauch. Firmu mu pomáhá vést i mladší bratr Norbert, nejdřív ve funkci výkonného ředitele pro technologie a v roce 2015 nahrazuje ve vedení Joachima. Ve vrcholném managmentu jsou též Robert Rauch a Hermann Rauch. I za jejich éry společnost Rauch rostla. Rozšiřovalo se portfolio, ale vývoj se specializoval na rozmetadla průmyslových hnojiv, stroje pro zimní údržbu a v roce 1992 se Rauch pustil i do vývoje a výroby secích strojů. Produkty získávaly velký ohlas i v zahraničí a Rauch vstupoval na další trhy. V roce 1999 se poprvé představil unikátní systém EMC (electronic mass flow control), který místo vážení aplikační dávky využívá měření točivého momentu. Hnací točivý moment rozmetacího disku je totiž proporcionální k průtoku hnojiva. Co se sortimentu týká, v roce 2005 bylo světu představeno rozmetadlo Axis s pracovním záběrem 50 m a o deset let později bylo zařazeno i tažené rozmetadlo pro velké pozemky Axent. V roce 2011 jsou rozmetadla Rauch kompatibilní s GPS navigací.

V roce 2016 se opět mění vedoucí tým společnosti Rauch. Do vrcholného managmentu vstupuje Martin Rauch a vedle Hermanna Raucha jsou v týmu i Wilfried Müller a Volker Stöcklin. Trendem vývojem je digitalizace a automatizace. Tak například v roce 2015 dostala rozmetadla do vínku oceněný systém automatického nastavení Axamat a v roce 2017 se Rauch přidává k firmách datové platformy Agrirouter, díky které si mohou tyto stroje snadněji vyměňovat informace. Před dvěma lety se v sortimentu ukázala systém přesného dávkování MultiRate pro pneumatická rozmetadla.

Rauch dnešní dnů

V dnešní době je Rauch světovým hráčem na poli aplikační techniky a jeho rozmetadla jsou prodávána ve více než 36 zemích světa. Na export jde mimochodem 69 % produkce. Na svých strojích má okolo 170 patentů a kapacita produkce je 16000 strojů ročně.

Produkce se odehrává v Baden Airparku, ale administrativa se nachází stále v Sinzheimu. V loňském roce otevřela firma v Airparku testovací halu, kterou jme mohli navštívit, a také školící centrum.

Vývoj novinek totiž stále pokračuje, začleňují se nové technologie a hledá se využití dalších. Ve snaze o ochranu životního prostředí bývají rozmetadla průmyslových hnojiv často ve slovníku laické veřejnosti sprostým slovem.

„Společnost Rauch chápe potřebu změny, ale nechce, aby rozmetadla byla problémem, nýbrž součástí řešení,“ řekl

Rauch je stále rodinou firmou, a tak například Joachim Rauch, ačkoliv už není ve firmě aktivní, párkrát do týdne prochází továrnu, aby pozdravil a promluvil se zaměstnanci. Těžko říct, jestli si je všechny může pamatovat, protože dnes Rauch zaměstnává 380 pracovníků.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down