13.12.2012 | 01:12
Autor:
Kategorie:

Tam kde se jezdí na pásech

Už jednou se „rozhořela“ na stránkách Mechanizace zemědělství diskuze o tom, zda jsou lepší kola nebo pásy. Každopádně od určitého výkonu traktoru jsou pásy prakticky jedinou volbou. Ve společnosti Podorlicko a. s. mají jasno: pásové stroje na jejich pozemky patří a přináší mnoho výhod.

Společnost, jež sídlí v podhůří Orlických hor, kdysi pásové traktory měla.  Později je nahradily moderní kolové traktory, ale v posledních letech se na polích společnosti prohánějí dva nové „pásáky“.

Zeas Podorlicko a. s. se sídlem v Trnově hospodaří na rozloze 4200 ha zemědělské půdy. Na 2000 ha pěstují obiloviny a 500 ha zaujímá řepka. Dříve produkovali také cukrovku, ale díky politice Evropské Unie, museli od pěstování této plodiny ustoupit. V osevním plánu ji nahradily méně známé plodiny jakými je kmín, ostropestřec, hořčice nebo len na semeno. Vzhledem k tomu, že Zeas Podorlicko má i živočišnou produkci, zabírají další hektary jetel, vojtěška a kukuřice na siláž. Navíc má společnost i 460 ha trvalých travních porostů.
ZEAS Podorlicko hospodaří převážně na těžkých půdách velmi citlivých na utužení  Právě proto měla společnosti pásové traktory i dříve. Původní devadesáti koňové stroje sovětské výroby,  ale v dnešní době již nemohli obstát. Oproti nim totiž i moderní kolové traktory nabízejí mnohem větší výkon a hlavně velké pohodlí pro řidiče. Proto se  v Podorlicku se starými stroji rozloučili a nakoupili nové kolové  traktory z nichž nejsilnější  má výkon 260 koní.
Před třemi roky uzrál čas k nákupu  dalšího silnějšího traktoru a vzhledem k půdám náchylným na utužení, byl vybrán pásový traktor Challenger MT 700.  Jeho výhody jsou kromě pásů i snadné ovládání a díky maximální šířce 3 m možnost bezproblémového pohybu po pozemních komunikacích.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down