07.11.2013 | 06:11
Autor:
Kategorie:

Do lesa s vhodnou technikou

Zemědělců, kteří mají kromě polností i nějaký ten hektar lesa, není málo. Všichni musí řešit základní otázku, jakou techniku do lesa zvolit. Zatímco nabídka čistě zemědělských traktorů je relativně velká, strojů vhodných pro náročné těžební práce v lese je již méně. Řešením může být úprava klasického traktoru nebo sázka na Valtru – traktor od renomovaného finského výrobce s dlouhou tradicí. .

Obec Bražná leží nedaleko Kamýka nad Vltavou. Je zde rodinný statek, na němž hospodaří od roku 2007 Ing. Karel Kloud se svým bratrem Václavem. Hospodářství rodina vlastní od roku 1996, kdy je i s lesem a zemědělskou půdou koupili rodiče obou bratrů. Nejdříve zemědělskou půdu pronajímali a objekt sloužil spíše k rekreaci. Po absolvování vysoké školy zemědělské v Praze-Suchdole se sem Karel Kloud přestěhoval z Prahy na stálo. Půdu si vzal zpět, další koupil nebo si pronajal a začal hospodařit. Svůj čas dělí mezi les, kterého obhospodařuje přibližně 50 ha, chov masného skotu a péči o 200 ha luk a pastvin. Vytěžené dřevo zpracovává na pásové pile, z méně kvalitního materiálu a odpadu vyrábí palivové dříví. V živočišné výrobě chová šedesát krav masného skotu. Na pastvinách se pasou dvě stáda plemen aberdeen angus a limousin.

Nejvhodnější traktor do lesa

První Valtru si Ing. Kloud pořídil v roce 2009. Je to model N111e s lesní výbavou a úpravou pro práci v lese. A proč Valtru? „Kdybych si chtěl pořídit traktor striktně do zemědělské výroby, volba by nebyla zdaleka jasná, vhodných adeptů by bylo více. Ale pokud potřebuji speciální stroj do lesa, považuji Valtru za velmi dobré řešení,“ vysvětluje majitel. Traktory této značky pocházejí ze země nejen tisíce jezer, ale také nekonečných lesů, a tak výrobce těží z dlouhodobých bohatých zkušeností.*

Celý článek vyjde v časopisu Farmář.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down