09.12.2013 | 07:12
Autor:
Kategorie:

Kvalitní technika do stáje

Každý uživatel zemědělské techniky požaduje od svých strojů kvalitní práci a provozní spolehlivost. Jsou však provozy, kde je důraz na tyto vlastnosti ještě silnější. Je to živočišná výroba. Krmným vozem kvalitně připravené a včas podané krmivo je základním předpokladem chovu a každodenní povinností. Technika provozovaná ve stájích musí mít robustní, odolnou konstrukci a musí být opravdu spolehlivá. Jakákoliv porucha přináší chovateli velké problémy. Proto je pečlivý a zodpovědný výběr takového vozu velmi důležitý.

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že jsou krmné vozy konstrukčně tak jednoduché, že je vlastně jedno, který si pořídíme, zkušenosti z praxe ukazují, že tomu tak není. K tomu, aby takový stroj dlouho a spolehlivě sloužil svému majiteli je třeba, aby na jeho výrobu byly použity velmi kvalitní materiály, aby pro dané podmínky vyhovovala i koncepce stroje, aby odpovídal kapacitně a rozměrově a měl potřebnou výbavu. Co se týče ovládání, u krmných vozů se často potvrzuje teorie, že někdy méně znamená více. Složité elektronické systémy jsou v agresivním prostředí stájí náchylné k poruchám, a tak bývá jednoduché ovládání často nejlevnějším a přitom nejspolehlivějším řešením.

Hospodaření na Vysočině

Na farmě Lesoňovice chová mléčný skot holštýnského plemene František Hájek. Jako základ stáda dovezl z Nizozemska dvacet březích jalovic. Dnes je na farmě stádo s uzavřeným obratem čítající 60 dojnic a příslušný počet skotu ostatních kategorií. Provozovat živočišnou výrobu bez krmného vozu nelze. V Lesoňovicích si vybrali vertikální krmný vůz Kverneland Siloking Compact 7.

Celý článek vyjde v časopisu Farmář.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down