09.07.2014 | 10:07
Autor:
Kategorie:

Historická tisková konference přinesla novinky

Vývoj u velkých výrobců zemědělské techniky pokračuje rychlým tempem. Necelých osm měsíců po skončení veletrhu Agritechnica představila firma Fendt další novinky v oblasti traktorů a sklizňové techniky. Stalo se tak na tiskové konferenci, pro jejíž konání si firma vybrala prostory zámku Neuschwanstein v Bavorsku.

Na jednom z nádvoří zámku byly vystaveny traktory Fendt, které při zběžném pohledu byly shodné s dosavadními typy. Při pohledu zblízka ale byly patrné nové prvky, a hlavní změny se skrývají pod kapotou. V souvislosti s nástupem nových emisních norem firma Fendt představila dvě modelové řady traktorů 300 Vario a 700 Vario v nové podobě. Jsou vybaveny novými šestiválcovými motory, splňujícími platnou emisní normu Stupeň 4. Přitom se konstruktéři zaměřili na zachování spotřeby paliva na nízké úrovni a na snížení spotřeby AdBlue.

Novou řadu 700 Vario tvoří šest typů ve výkonovém rozpětí 140–240 k. Výrobce také zapracoval na rozšíření výbavy traktorů. Traktor 724 Vario se představil s průběžným čelním sklem, osazeným stěračem, který stírá zorné pole v úhlu 300o a s novým Varioterminálem s novým držákem. Přepracování podvozku umožňuje zvýšit celkovou dovolenou hmotnost na 14 000 kg a užitečné zatížení na 6100 kg.

Nová řada 300 Vario má výkonové rozpětí od 100 do 135 k. Traktory mají polorámovou konstrukci a zachovávají si svůj koncept lehkého obratného stroje s kompaktními rozměry. Zdrojem výkonu jsou čtyřválcové motory AGCO Power se zdvihovým objemem 4,4 l.

Největším překvapením celé akce bylo představení zcela nové řady nejvýkonnějších traktorů Fendt 1000 Vario. Po několika letech úsilí Fendt prezentoval výsledek své studie označované jako „X1000“. Nejedná se o jeden nejsilnější traktor, ale o celou řadu čtyř modelů s výkonem od 380 až do 500 k. Přitom se Fendt drží koncepce mnohostranně využitelného traktoru nejvyšší výkonové třídy, který je možné vyrobit v různém provedení podle potřeb trhů nejen ve střední a východní Evropě, ale také v Americe či v Kanadě. Přitom byl kladen důraz na maximální efektivitu práce, kterou zajišťuje vysoká úroveň inteligence traktoru. Výkon poskytují šestiválcové motory MAN, taktéž splňující emisní normu Stupeň 4.*

Více informací o novinkách firmy Fendt přinese Mechanizace zemědělství č. 8/2014.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down