05.05.2015 | 12:05
Autor:
Kategorie:

Hospodaření v souladu s přírodou

V krásné přírodě Chráněné krajinné oblasti Lužické hory hospodaří firma Devátý Martin - Statek Dolní Chřibská. Rodinný podnik se stará celkem o 135 hektarů trvalých travních porostů, pastvin a luk. Píce z luk je sklízena v první seči formou senáží, ve druhé seči pak na seno. V obou případech slouží ke krmení masného skotu, který je přes zimní období ustájen. Podnik využívá moderní zemědělskou techniku a důležitou součástí strojového parku je i technika Claas.

Traktory pro práci na statku byly vždy vybírány formou výběrového řízení – pracovníci oslovili firmy, které je nabízely, s konkrétními požadavky. Tak tomu bylo i v roce 2011, kdy se stal vítězem traktor Arion 520 CIS firmy Claas. K oceňovaným přednostem patřil komfort v kabině, daný dobrou ergonomií ovládání převodovky, hydrauliky a dalších funkcí, prostornost kabiny a pohodlí dané odpružením ve čtyřech bodech. Traktor pracuje se vzadu neseným žacím strojem Claas Disco 3100 Contour a se svinovacím lisem.

V roce 2014 vyvstala potřeba pořízení dalšího traktoru, tentokrát pro práce na dvoře farmy a pro vyhrnování hnoje. Opět byly osloveny různé dodavatelské firmy. Z výběrového řízení vzešel vítězně traktor Claas Arion 420 CIS. Jedná se již o zástupce nové modelové řady Arion 400, která se vyznačuje nejen změnami v oblasti designu. Traktory mají nový přeplňovaný čtyřválcový motor FPT, splňující normu stupeň IV, a inovovanou převodovku Quadrishift s robotickým řazením u jednotlivých skupin. Díky tomu lze řadit při zatížení v celém rozsahu rychlostí. Traktory Arion 400 mají také nově nabídku tří různých provedení kabiny včetně verze Low-Profile se sníženou výškou. Tou je osazen i traktor na statku a díky své nízké celkové výšce snadno projede stávajícím ustájením. Zároveň má dostatečně dlouhý rozvor a vynikající stabilitu při práci s čelním nakladačem.*

Více informací o traktoru Claas Arion nové řady od jeho prvního uživatele v České republice přinese Mechanizace zemědělství č. 6/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down