Unikátní konstrukce podvozku výkonného traktoru

Nová modelová řada traktorů Case IH Magnum existuje nejen v provedení s převodovkou Powershift nebo CVX, ale nově i jako verze s pásovou zadní nápravou. Firma Agri CS představila zcela nový koncept pásového traktoru v průběhu Dne Case IH v Kameni. Rowtrac 380 CVX má zajistit nižší tlak na půdu a lepší tahové vlastnosti než doposud používané kolové verze.

Traktor Rowtrac byl od základu vyvinutý ve výrobním závodě se zohledněním specifik své ojedinělé konstrukce.

Pro zadní nápravu Rowtracu byly vyvinuté pásové jednotky, pracující na podobném principu jako u tahačů Quadtrac: s nahoře umístěným hnacím kolem, pozitivním pohonem a trojicí vodicích kladek. Mohou být osazeny pásy o šířce 610 nebo 762 mm. Výbava pásy místo koly znamená výrazné snížení prokluzu, což vede i ke zvýšení pojezdové rychlosti a lepšímu využití výkonu motoru. Na druhou stranu je nutné přes nápravu přenášet vyšší točivý moment, a dochází k jejímu většímu namáhání. Proto je Rowtrac osazen zesílenou zadní nápravou, která nemůže praskat.

Kombinaci pásů s pneumatikami zvolil Case IH proto, že se traktor může hladce otáčet, svůj tahový výkon si zachovává i v průběhu zatáčení a nízkotlaké pneumatiky spolu s inovovaným systémem odpružení přední nápravy zvyšují komfort jízdy. Rowtrac se otáčí plynule jako kolové stroje a má rovněž i dobrou řiditelnost.

I když má Rowtrac pásy kombinované s koly, tak při přejíždění nerovností zůstává celý podvozek v kontaktu s půdou. Bylo to patrné na krátké, ale přesvědčivé praktické ukázce: Rowtrac pomalu přejel přes dvě umělé překážky, položené na trávníku. Tím, že se obě pásové jednotky mohou kývat, je umožněn jejich pohyb podle terénu a traktor může přes nerovnosti přejíždět plynule.*

Více informací přinese týdeník Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down