11.09.2015 | 01:09
Autor:
Kategorie:

Novinky se prezentovaly v Bavorsku

Firma Fendt je považována za průkopníka v oblasti traktorů. Zásluhu na tom má jak konstrukce převodovky Vario, tak například otevření nového výkonového segmentu na trhu uvedením série Fendt 800 Vario. Nicméně ze strany početných zákazníků se objevují další nároky. Aby je bylo možné splnit, vydali se konstruktéři novou cestou. Výsledky svého vývoje prezentovala firma Fendt na Tiskových dnech, které se konaly v Bavorsku nedaleko výrobního závodu.

Z praxe se proto stále více ozývají hlasy po traktoru s výkonem nad 400 k, který by ale bylo možné univerzálně využívat v průběhu roku k celé řadě jiných činností než jen pro tahově náročné polní práce. Měl by zároveň poskytovat vysokou úroveň komfortu, a to i při rychlých, operativních přesunech mezi pozemky.

Firma Fendt nyní představuje svou odpověď v podobě nové modelové řady traktorů s označením 1000 Vario. Zahrnuje čtyři modely ve výkonovém rozpětí 380–500 k podle normy ECE R 24, tedy v oblasti pro současné standardní traktory nové. Mají adekvátně k tomu zvětšené celkové rozměry i robustní konstrukci podvozku.

Traktory řady 1000 Vario nejsou jen „zvětšené“ stroje řady 900 Vario. Představují úplně nový koncept v konstrukci tak, aby bylo možné nabídnout traktor s univerzálním využitím v zemědělství, zároveň i pro speciální nasazení ve stavebnictví či lesnictví. Traktory mohou provádět zpracování a přípravu půdy s nářadím o záběru nad 12 m, a to i v těžkých podmínkách, kdy je možné přídavné dotížení až na celkovou dovolenou hmotnost 25 t. Bez závaží činí pohotovostní hmotnost traktoru 14 t, takže se v uvedené výkonové kategorii jedná o traktor lehký.

Jako první standardní traktor na trhu je Fendt 1000 Vario vybaven pečlivě propracovaným „konceptem nízkých otáček“ a technologií pojezdu „Fendt VarioDrive“. Pod širokou kapotou s novým designovým provedením je ukrytý šestiválcový motor MAN se zdvihovým objemem 12,4 l.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství 10/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down