29.09.2015 | 02:09
Autor:
Kategorie:

Vliv tlaku vzduchu v pneumatikách na produktivitu práce traktoru

Součástí prezentace nového velkého modelu řady T7, traktoru New Holland T7.315 v Itálii, byla i dynamická ukázka, zaměřená na porovnání tahových vlastností traktoru při správném a nesprávném tlaku vzduchu v pneumatikách.

Jaký může mít vliv správné huštění na produktivitu práce traktoru o výkonu 300 k, bylo možné se přesvědčit na samostatném stanovišti. Testovaným byl traktor New Holland T7.315, jemuž tvořil pořádný zápřah traktor T7.270 agregovaný s podrývákem Alpego a dotížený na celkovou hmotnost 10 t. Oba stroje byly spojeny silnou tyčí a součástí spojení byl i siloměrný čep.

Traktor New Holland T7.315 byl obutý do pneumatik o rozměru 710/75 R 42 na zadní a 650/60 R 34 na přední nápravě.

Za účelem testování byl tlak vzduchu nejprve úmyslně zvýšen na hodnotu dvou barů na všech kolech. Souprava se rozjela a podrývák byl spuštěn na svou maximální pracovní hloubku. Jízda probíhala po dosud nezpracovaném strništi po sklizni kukuřice na zrno v těžké kamenité půdě. Traktor T7.315 měl viditelně zvýšený prokluz, ale svých dvanáct tun plus deset tun hmotnosti brzdícího traktoru plus podrývák o záběru tří metrů v hloubce 50 cm táhl vpřed statečně. Tři sta koní pod kapotou bylo znát. Na konci vytýčeného úseku souprava zastavila a po vyhloubení radlic oba traktory zacouvaly zpět.

Poté byl tlak vzduchu snížen na hodnotu jednoho baru v předních pneumatikách a 0,6 baru v zadních. Druhá jízda proběhla rovněž na nezpracovaném úseku pole.  Prokluz kol byl zpočátku nižší, brzo se ale dostal subjektivně na shodnou úroveň. Po skončení jízdy následovalo zajímavé vyhodnocení.*

Více informací přinese časopis Mechanizace zemědělství 10/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down