16.10.2015 | 09:10
Autor:
Kategorie:

Využití kompaktního traktoru pro polní práce

V letošním roce vstoupila firma Claas na trh ve Finsku také se svými kolovými traktory. Velmi důležitým produktem jsou stroje Arion 400, protože svým výkonem motoru a kompaktními rozměry nejlépe vyhovují početnému zastoupení rodinných farem v této malé zemi. U těchto farmářů jsou traktory výkonové kategorie 100–130 k využívány všestranně, a to i pro polní práce.

Traktory Arion 400 jsou dobře využitelné i k polním pracím. V průběhu prezentace v rámci soutěže TOTY 2016 ve Finsku bylo vyčleněno samostatné stanoviště pro demonstraci těchto možností. Čekal tam traktor Arion 460, agregovaný s neseným pluhem Överum ve čtyřradličném provedení. Pluh byl nově pořízen testovací farmou, a vzhledem k tomu, že pro praktické ukázky byl zvolen pozemek pro pokusné účely, byla požadována maximální přesnost při doorávce a zahlubování pluhu u každé jízdy.

Po spuštění pluhu do záběru jsem traktor rozjel s pomocí pedálu plynu. Po zaorání pluhu stačilo stisknout paměťové tlačítko pro otáčky motoru, který pak udržoval svůj výkon bez problémů na konstantní úrovni. Zároveň jsem si vyzkoušel i řazení při zatížení v rámci skupiny B, která je určená pro orbu. Přeřazení z B1 postupně až na B4 pobral traktor hladce. Před koncem jízdy stačilo vykonat popsané úkony v opačném pořadí, pluh zdvihnout a vyjet na strniště. Po otočení bylo možné vyzkoušet si nový systém řízení DynamicSteering.*

Více informací přinese časopis Mechanizace zemědělství 12/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down