23.10.2015 | 06:10
Autor:
Kategorie:

Převodovková revoluce má pokračování

Nové traktory Valtra N4 mohou být i všestranným pomocníkem při polních pracích. A díky celé řadě úprav a inovací umí pracovat efektivně a hospodárně. V průběhu oficiální prezentace se bylo možné o tom přesvědčit na samostatném stanovišti, připraveném na poli po sklizni ozimé pšenice. Strniště nebylo nijak ošetřené a organizátoři připravili dvojici traktorů Valtra N4 v agregaci se závěsnými stroji Kverneland.

Tradiční podzimní operací je orba. Proto byl první traktor Valtra N174 v provedení Versu agregován s neseným otočným pluhem se čtyřmi páry orebních těles. S tímto nářadím mohl demonstrovat výkon svého čtyřválcového motoru o objemu 4,9 l, který dosahuje celých 121 kW, tedy 165 k. Traktor pluh zvládal hravě při optimální pojezdové rychlosti pro orbu na úrovni 8 km/h, a to i do kopce. Zachovával si také stabilitu při otáčení na souvrati i proti svahu; zvedací síly zadního a předního tříbodového závěsu jsou zvýšené.

Při vhodném nastavení nebylo třeba traktor ovládat ani řídit. Celá řada automatických funkcí výrazně usnadňuje práci s traktorem. Jednak převodovka pracovala v režimu automatického řazení Auto 1, kdy jsou otáčky motoru určovány automaticky, stejně jako převodový stupeň. Pro udržování konstantní pojezdové rychlosti bylo možné aktivovat tempomat pojezdové rychlosti, a traktor jel stálou rychlostí bez nutnosti šlapat na pojezdový pedál. Dále má traktor N4 ještě dvě paměti pro uložení otáček motoru. Při nastavení, uložení a aktivaci paměti 1 pak byly i otáčky motoru udržovány na konstantní úrovni.

Shodné paměti byly využity i u druhé agregace traktoru N 174 Direct se secí kombinací Kverneland, osazené rotačními bránami. Traktor Valtra s bezstupňovou převodovkou při otáčení na souvrati automaticky vypínal a opět zapínal zadní vývodový hřídel při zvedání a spouštění zadního tříbodového závěsu.*

 Více informací přinese časopis Mechanizace zemědělství 12/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down