03.06.2016 | 01:06
Autor:
Kategorie:

Výkonnost, obratnost a kvalita práce v jedné soupravě

Nové traktory Steyr Profi budou vyráběny v několika verzích. V jednodušším provedení mají označení Profi Classic a jsou vybaveny mechanicky ovládanými vnějšími okruhy hydrauliky a kabinou s nízkou střechou. Jak se ukázalo v průběhu workshopu v Rakousku a zároveň i při testovacích jízdách, vynikají především přehledným ovládáním s pomocí tradičních prvků, intuitivností a funkcionalitou.

V prostorné kabině najde dostatek prostoru řidič i spolujezdec. Pravou rukou ovládá jak otáčky motoru, tak i řazení, pomocí páky ručního plynu s integrovaným ovladačem pro řazení rychlostí. Případně lze řazení rychlostí při zatížení v převodovce Powershift přenechat automatickému režimu. Volant je nastavitelný výškově a u sloupku lze nastavovat sklon. Kabina nabízí velmi dobrý výhled do všech směrů, i nahoru díky střešnímu oknu či dolů na přední kola i do prostoru zadního tříbodového závěsu.

Za jízdy traktoru bylo patrné, jak čistou práci odvádí nový typ shrnovače s dvojicí velkých rotorů TOP 842 C firmy Pöttinger. I vydatné řádky píce od žacích strojů shrnul do jednoho středového, vzdušného a rovnoměrně formovaného řádku. Teleskopická konstrukce nosníků obou rotorů dovoluje nastavovat z kabiny pracovní záběr plynule v rozsahu od 7,7 až do 8,4 m.

Obraceč má podvozek s řízením nápravy a při otáčení plynule sleduje traktor. Připojený byl do spodních táhel tříbodového závěsu a díky tomu se dosahovalo i výborné manévrovatelnosti. Ta je nakonec výsadou i všech modelů traktorů Steyr nové řady Profi. Jsou postaveny na podvozku s větším rozvorem (na úrovni šestiválcového modelu), což má příznivý vliv na stabilitu za jízdy větší rychlostí i na tahový výkon. Nicméně manévrovatelnost zůstala na dobré úrovni díky možnosti natočení předních kol ve velkém úhlu.

Po skončení práce na poli se obraceč položí na půdu, rotory se vysunou do krajové polohy, sklopí se se svými nosníky nahoru a poté se hydraulicky zasunou k rámu. Tím má shrnovač transportní výšku pod čtyři metry, zároveň se automaticky aktivuje mechanické transportní zajištění.*

Více informací přinese Mechanizace zemědělství 7/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down