15.09.2016 | 06:09
Autor:
Kategorie:

Nové traktory umí spořit palivo

Značka Case IH má také svého finalistu v soutěži Traktor roku TOTY 2017. Je jím novinka, traktor Optum 300 CVX. S tímto strojem reaguje Case IH na požadavky zákazníků, kteří požadovali traktor vyšší střední třídy s výkonem v rozmezí od 270 do 300 k, zároveň dostatečně obratný a univerzálně využitelný.

Agresivní vzhled v sobě spojuje sílu, dravost s elegancí a dynamikou. Pod kapotou se skrývá šestiválcový motor NEF od výrobce sesterského FPT Industrial se zdvihovým objemem 6,7 l a zesíleném provedení Heavy Duty. Disponuje novými hlavami válců pro vyšší tlak při spalování a ventily jsou vyrobeny z pevnějšího materiálu. Jmenovité otáčky jsou na úrovni 2100 ot/min, zatímco svého maximálního výkonu motor dosahuje při 1800 ot/min.  Pro použití v silnější kategorii traktorů je motor vybaven i silnějším blokem a výrazně zesílenou olejovou vanou, která je jedním z nosných prvků. Motor splňuje limity emisní normy stupeň IV s technologií Hi-eSCR.

Při prezentaci v Nizozemsku připravili zástupci firmy několik speciálních stanovišť. Na jednom z nich stál traktor Optum 300 CVX, vybavený dynamometrem jak na zadním, tak i na předním vývodovém hřídeli. Po spuštění motoru a zapnutí obou vývodových hřídelů bylo možné na terminálu AFS Pro 700 sledovat všechny parametry traktoru. V první variantě testu byly zvoleny otáčky 1000/min pro oba hřídele. V druhé pak pro oba hřídele ekonomická varianta otáček, tedy 1000E, a to jak pro zadní vývodový hřídel, tak i pro přední (novinka u řady Optum CVX-dva druhy otáček pro přední PTO).

Porovnáním zjištěných hodnot, odečtených z obrazovky terminálu, bylo jasné, že při provozu na ekonomické otáčky 1000E dochází k úsporám paliva na úrovni 6-8 procent. Tato volba se uplatní například při agregacích s trojdílnými žacími kombinacemi a sklizni druhých, třetích a dalších sečí, kdy je na pozemku již menší výnos píce. Testování proběhlo jak staticky, tak i dynamicky (za jízdy traktoru).*

Více informací v Mechanizaci zemědělství 11/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down