15.02.2017 | 07:02
Autor:
Kategorie:

Stroj pro široké možnosti využití

Firma Claas se již dlouhou dobu zabývá vývojem a výrobou traktorů. Program standardních kolových traktorů obohacuje sortiment od roku 2003, kdy byla převzata divize zemědělských strojů Renault SAS. Díky značným investicím do vývoje a výzkumu si firma Claas postupně mohla vybudovat traktory vlastní konstrukce, a poptávka se výrazně zvýšila. Oproti necelému jednomu procentu v roce 2003 se po deseti letech na trhu v Německu vyšplhala na celý desetiprocentní podíl.

Standardní traktory Claas se i nadále vyvíjejí a vyrábějí ve francouzském Le Mans. Naproti tomu ve svém domovském závodě v německém Harsewinkelu firma Claas vyrábí také jeden traktor – modely Xerion.

Jedná se o speciální stroj, koncipovaný pro co nejširší možnosti využití. Je osazen čtyřmi koly o shodné velikosti, trvalým pohonem a řízením všech kol. Konstruktéři se záměrně nevydali cestou zlamovacího řízení se středovým kloubem, protože chtěli nabídnout zákazníkům komfort standardního traktoru, enormní nosnost pro těžké nástavby a všechny přednosti, plynoucí ze systému řízení všech kol.

Nicméně určité znaky s kloubovými traktory Xerion přeci jenom má: bez přídavného dotížení má nadpoloviční podíl hmotnosti na přední nápravě, zatímco na zadní nápravu zbývá menší podíl hmotnosti. Jakmile je ale agregován například s tahově náročným nářadím na zpracování půdy, zatížení náprav se vyrovnává.

Provedení Xerion Trac VC disponuje komfortním otočným řízením – otočnou kabinou. Otočné řízení se využívá nejčastěji při rozhrnování řezanky na silážním žlabu, ale také v agregaci se štěpkovači či sněžnými frézami.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down