01.08.2017 | 08:08
Autor:
Kategorie:

Když už, tak už

Traktory Valtra modelových řad N, T S se vyznačují propracovaným ovládáním. Dosud však mělo jistou chybu. Loketní opěrka s malým monitorem a malou páčkou pro ovládání čelních hydraulických okruhů již ztrácela na konkurenci v designu i komfortu používání. Výrobce se proto rozhodl konat, a to stylem když už, tak už.

Když už se tedy vývojáři Valtry do nového ovládání pustili, udělali to pořádně a zkonstruovali pěknou ovládací páku ve formě joysticku s doplňkovými tlačítky na jeho hlavici. K tomu přidali loketní opěrku, do níž umístili drtivou většinu používaných spínačů a záležet si dali i na monitoru. Je barevný, dotykový a na jeho devítipalcové obrazovce se můžete pohybovat stejným stylem jako na mobilním telefonu či tabletu.

Nová loketní opěrka SmartTouch byla představena nejprve na letošní Simě, to na modelové řadě S4 a poté v Nizozemsku na modelových řadách T4 a N4.

 

Pojezdová páka

Základní funkce pojezdové páky jsou obvyklé a obdobné, ať již má traktor plynulou převodovku Direct, nebo stupňovitou plně automatizovanou Versu. Pohybem vpřed traktor zrychluje, vzad zpomaluje, vykloněním doprava se aktivuje tempomat, vykloněním doleva se funkce tempomatu zruší. Při ovládání je snímána i rychlost pohybu, takže při rychlém zatlačení páky vpřed akceleruje traktor rychleji, a naopak.

Na hlavici páky najdeme nejběžněji používaná tlačítka. Jde o ovládání zadního TBZ, dále tlačítka plus a minus pro manuální řazení převodovky a ovládací prvky pro dva okruhy vnější hydrauliky. Otočný potenciometr je určen pro nastavení limitu rychlosti jízdy a nechybí ani přepínač pro změnu směru pojezdu. Uživatelsky zajímavá jsou dvě tlačítka s označením M1 a M2. Jde o tzv. paměťová tlačítka, jejichž funkci si obsluha může zvolit a přiřadit k nim některou z ovládacích funkcí, která je jinak na loketní opěrce.*

 

Celý článek v Mechanizaci zemědělství 8/2017.

Na videu je vidět snadné ovládání dotykového monitoru.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down