18.08.2017 | 12:08
Autor:
Kategorie:

Vyšší výkon není nikdy na škodu

Libor Stehlík začal v Hvožďanech u Úněšova hospodařit spolu se svým otcem. To bylo v devadesátých letech. Postupně rozšiřovali výměru a snažili se vybavit lepší technikou. Zlomový okamžik nastal v roce 2005, kdy si pořídili ojetý Same Rubin 150. Jak Libor Stehlík říká, tento traktor postavil hospodářství na nohy. Provozně byl spolehlivý a daly se s ním dělat vyšší výkony než se starou technikou.
Později Rubin doplnilo Lamborghini R. 6 120 a pak již traktory Deutz-Fahr. Změna značky byla způsobena tím, že na ni přešel i dvorní dodavatel strojů, kterým je firma ZV Agro.

Z traktorů Deutz-Fahr začal u Stehlíků jezdit nejprve model Agrotron X720, který byl určen pro polní práce a poději též M620 vhodný pro dopravu a agregaci s aplikační technikou. To nejlepší však přišlo v loňském a letošním roce. Loni byl zakoupen nejvýkonnější DF na trhu a to model 9340 TTV s motorem o výkonu 340 k a letos k němu přibyl ještě nejvýkonnější zástupce z šestkové řady to DF 6215 rovněž s plynulou převodovkou.
Efektivní hospodaření
Libor Stehlík hospodaří asi na 600 ha zemědělské půdy, z níž přibližně 500 ha tvoří půda orná. Na ní je pěstována obvyklá skladba plodin, v níž dominuje řepka, ozimá pšenice, oves a sladovnický ozimý ječmen. V okrajové míře jsou zastoupené i jiné plodiny jako třeba brambory a hrách. Silné zastoupení obilnin v osevním postupu je kompenzováno hojným výsevem meziplodin a půdní struktura vylepšována organickými hnojivy v podobě nakupovaného chlévského hnoje.
Živočišná výroba totiž byla u Stehlíků zrušena a zatím se k ní nehodlají vracet. Travní porosty jsou sklízeny a vyrobené krmivo prodáváno, část ploch je pronajata jako pastviny.
Zaměření pouze na rostlinnou výrobu spojené s použitím výkonné techniky s sebou nese nižší nároky na počet zaměstnanců. Kromě Libora Stehlíka v hospodářství pracuje ještě jeden zaměstnanec a v sezóně vypomáhá bratr Lukáš Stehlík. Část prací je prováděna i formou služeb, protože k nim není k dispozici vhodná technika. Jedná se například o desikaci řepek, k níž je nutný samojízdný postřikovač a nebo sklizeň. Nákup vlastní sklízecí mlátičky Libor Stehlík důrazně odmítá, neboť se jedná o stroj kombinující vysokou pořizovací cenu s nejnižším využitím v průběhu roku. Sklizňové služby mu již několik let k plné spokojenosti zajišťuje firma Martina Ležáka z Vratěnína.
Devítka v plné výbavě
Není s podivem, že uživatel spokojený se svým strojem si při obměně koupí nový stejné značky. Libor Stehlík k dříve používanému traktoru DF X720 sice nějaké výhrady našel, v provozu také bylo třeba občas něco neočekávaně opravit, ale díky výborným zkušenostem s firmou ZV Agro, která umí v průběhu opravy zapůjčit náhradní stroj, o jiné značce ani nepřemýšlel. Proto, když bylo třeba traktor obměnit, šel do stejné značky a hned do toho nejvýkonnějšího modelu 9340 TTV. Musel si na něj sice chvíli počkat, protože od první prezentace devítkové řady na veletrhu do sériové výroby nějaký čas uplynul, ale nelituje. A spokojen  je i jeho řidič Martin Vajt. Traktor byl totiž pořízen v maximální výbavě, v níž nechybí třeba pneumatiky Michelin AxioBib, vyšší pojezdová rychlost, suché kotoučové brzdy na odpružené přední nápravě, spousta přídavného osvětlení, satelitní navigace, kamery atd. Sice to stálo nějaké peníze navíc, ale v provozu se vše osvědčilo.*

 

Více informací v týdeníku Zemědělec.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down