02.09.2017 | 08:09
Autor:
Kategorie:

Spolehlivý tahač pro náročné polní práce

Jednou z podmínek produktivity v zemědělství je dostatečně výkonná technika. Výkonově poddimenzovaná výroba může fungovat jen s obtížemi. Tradičně patří k energeticky náročným činnostem zpracování půdy a předseťová příprava, což však nijak neubírá na nutnosti tyto práce zvládnout včas.

Před úkolem vybrat vhodný traktor pro zpracování půdy stáli také pracovníci zemědělského podniku ZEAS Moravské Budějovice. Věděli, že potřebují kolový traktor o výkonu 350-400 k a se spolehlivým provozem. Nový stroj se měl ujmout role hlavního tahače pasivního půdozpracujícího nářadí na výměře dvou tisíc hektarů orné půdy. Plánovaný dvousměnný provoz představuje značné vytížení, stejně jako velmi různorodé půdní podmínky – od písčitých půd až po pozemky s těžkou, jílovitou půdou.

Zpracování půdy až do nedávné doby prováděly v podniku traktory různých značek, vybavené většinou plynulými převodovkami. S tím, jak zastarávaly, se stávaly nespolehlivými.

Na začátku výběru nového traktoru tedy stála volba značky. V rámci toho byly v podniku prakticky vyzkoušeny stroje od celé řady výrobců, kteří jsou ve vyšší výkonové třídě zastoupeni. Do probíhajícího porovnávání traktorů vstoupil na začátku roku 2017 také John Deere se svým novým top modelem řady 8R. John Deere 8400R se stal ihned vážným kandidátem, díky tomu, že je osazen mechanickou převodovkou e23. Převodovka typu powershift byla totiž jednou z podmínek úspěchu.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 10/2017.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down