30.10.2018 | 06:10
Autor:
Kategorie:

Dvacet let s jednou značkou

Rolnické družstvo Krouna hospodaří na Vysočině, v obci, která se do historie nechvalně zapsala, železničním neštěstím. V současné době obhospodařuje 1165 ha orné půdy a 290 ha trvalých travních porostů. V živočišné výrobě chová 600 kusů skotu z čehož je 190 dojnic. A s úspěchem již dvacet let využívá techniku New Holland.

Rolnické družstvo Kruna vzniklo v roce 1993 transformací bývalého státního statku. Jak vzpomíná jeho dlouholetý předseda Ing. František Daněk, nebyly to lehké začátky. Po vydaných restitucích zbyly jen nějaké hospodářské budovy a dva traktory. Většina prací tak musela být prováděna formou služeb a to přinášelo řadu komplikací.

V roce 1998 se situace ve vybavení technikou začala obracet. Byl totiž zakoupen první traktor New Holland TM 160, který byl zpočátku využíván hlavně pro orbu. O dva roky později k němu přibyl New Holland TS115, který byl agregován hlavně se secím strojem a další technika začala přibývat. Od roku 2004 se tak již v Krouně děla většina prací s využitím vlastních strojů, s výjimkou sklizně. A v současné době jsou již technikou vybaveni tak, že žádné služby nepotřebují.

Podle slov Františka Daňka mělo těžké období devadesátých let i jednu výhodu. Kvůli nedostatku financí museli vždy pečlivě zvažovat, jaký stroj si pořídit, aby jeho nasazení bylo maximálně účelné. A to se většinou podařilo.

 Nástup sedmičkové řady

 Z pohledu rozvoje strojového parku byl důležitý rok 2008, kdy byl zakoupen traktor z tehdy nové modelové řady New Holland T7000 a to provedení T7050. V provozu zastal velké množství práce a byl agregován například s pětimetrovým secím strojem Lemken Solitair s rotačními bránami, senážním vozem Pottinger Jumbo 8000, návěsem Krampe Big Body 550, nebo rozmetadlem statkových hnojiv Pichon. Později k němu přibyl další zástupce sedmičkové řady, tentokráte již inovované a to model T7.250. Jeho hlavním nářadím je sedmiradličný pluh Gregoire Besson, žací trojkombinace sestavená ze strojů Kuhn a také dvounápravový návěs Mengele.

Model T7.250 nahradil traktor o němž jsme se dosud nezmínili a to New Holland TM190.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down