27.09.2019 | 07:09
Autor:
Kategorie:

Jako slon na létajícím koberci

Claas Axion 960 TerraTrac byl poprvé veřejnosti představen na výstavě Agritechnica 2017. Tou dobou šlo o testovaný prototyp. V současné době tento stroj vstupuje do předsériové výroby a v roce 2020 již bude plně v prodeji. Společnost Claas letos nový model přihlásila do soutěže o titul Traktor roku 2020, a protože se snadno probojoval do finále, mohli si ho členové komise vyzkoušet v praxi.

Za futuristicky vyhlížejícím modelem jsme se vypravili do německého Bad Essenu na farmu rodiny Claas. Připraveny pro nás byly tři stanoviště, dvě praktické na poli a jedno stacionární, kde jsme se mohli zabývat detaily konstrukce.

Claas Axion 960 TerraTrac je prý jako slon na létajícím koberci. Alespoň takhle nám ho představili zástupci společnosti Claas. Nikdy jsem na létajícím koberci neseděla, nicméně představuji si, že jízda na něm může být komfortní plynulá a stabilní. Navíc přelet létajícího koberce nad polem nikterak neutuží půdu, i kdyby převážel třeba deset slonů.
Claas Axion 960 TerraTrac vychází z původního modelu klasické kolové konstrukce, od kterého se ale na první pohled liší právě pásovou jednotkou na zadní nápravě. Ta sice dostala označení TerraTrac stejně jako například pásová jednotka u sklízecích mlátiček, ale její konstrukce je úplně jiná a při jejím vývoji se rovnou vycházelo z klíčových požadavků traktoru.*

Více v listopadovém čísle Mechanizace zemědělství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down