19.11.2019 | 08:11
Autor:
Kategorie:

Snowbot bude autonomně uklízet letiště

V rámci putování za finalisty soutěže Traktoru roku, kterými byly i dva traktory značky Valtra model N 154e Versu s ovládáním SmartTouch v kategorii OpenField a Valtra A 114 HiTech 4 v kategorii Best Utility, jsme navštívili finské letiště v Helsinkách, kde byl prezentován robot pro odkliz sněhu - Snowbot.

Na projektu Snowbot spolupracuje pětice finských firem a výsledkem by mohla být souprava traktoru a zařízení pro odkliz sněhu, která pracuje zcela autonomně a může odklízet sníh z ranveje 24 hodin 7 dní v týdnu.
Na projektu spolupracuje společnost Finvia, která spravuje všech 21 letišť ve Finsku včetně nejseverněji položeného Ivalo. Dalším členem týmu je Valtra. Traktory Valtra na letištích běžně fungují a zajišťují jejich údržbu v zimě i v létě. Navíc traktor, který má autopilotní systém, není v zemědělství nic nového, tak proč tento produkt neposunout dál, třeba pro údržbu letišť. Participující společností je dále Neste, rafinerie, která produkuje speciální biodiesel s obchodním názvem Neste My. Přidanou hodnotou jsou velmi nízké emise CO2. V projektu je též výrobce pneumatik Nokian tyres. Pneumatiky pro traktory pracující na finských letištích jsou velmi důležité. Zatímco jinde je možné využívat během zimních měsíců hřeby, na ranveji to samozřejmě nejde. Poslední spojencem je společnost Vammas vyrábějící techniku pro odkliz sněhu.
Projekt autonomního odklizu sněhu z ranveje je zatím stále na svém začátku, a ačkoliv základní technologie jsou již vyvinuty a traktory se zařízením na odkliz sněhu dokáží už dnes autonomně pracovat díky přesné navigaci, do plného provozu by se měl systém dostat nejdříve za dva roky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down