21.05.2020 | 12:05
Autor:
Kategorie:

Kompaktní pracant nejen do sadu

Nabídka traktorů střední a vyšší výkonové třídy je velmi široká. Pokud však chce sadař malý, dostatečně výkonný a dobře vybavený stroj, počet vhodných kandidátů se snižuje. Vybrat ten nejvhodnější je pak otázkou nejen ceny, ale také přístupu a ochoty prodejce.

Ekologický zemědělec Jaroslav Císař starší z obce Starý Samechov nedaleko Zruče nad Sázavou začal hospodařit v roce 1992 a v roce 2010 předal hospodářství svému synovi Jaroslavovi. Ten v něm však má stále rádce a pomocníka.

Farma se specializuje na sadařství. Sady produkující třešně, višně, hrušky, jablka a švestky se rozprostírají na ploše 16 ha. Zbylou výměru tvoří orná půda a trvalé travní porosty.

Před časem se syn s otcem rozhodli pořídit traktor do sadů a na drobné práce na farmě. Základní požadavky na nový stroj byly jasné. Kromě rozměrů, umožňujících pohyb a práci v meziřadí sadu, to byl také dostatečný výkon motoru a hydrauliky. „Naším cílem bylo vybrat dostatečně výkonný traktor, který pomůže zvýšit produktivitu práce, poskytne patřičný komfort a pohodlné ovládání při jednotlivých činnostech v sadech,“ vysvětluje otec Jaroslav a dodává: „A takových strojů není mnoho." Po nacenění jednotlivých modelů vypadly tři značky pro příliš vysokou cenu. Při výběru ze zbývajících dvou rozhodl požadavek na možnost přepínání počtu otáček zadního tříbodového závěsu 540/1000 a výbavu předním vývodovým hřídelem s 540 nebo 1000 otáčkami. Tuto výbavu nabídla pouze firma TYM Central Europe s. r. o. u traktoru jihokorejské značky TYM. „Navíc nám prodejce vyšel vstříc i při potřebě některých nestandardních úprav, mezi něž patřilo upínání závaží do předního závěsu traktoru, montáž zadního závaží, přidání hydraulických okruhů nebo ochrana horních světel na kabině,“ chválí přístup prodejce otec Jaroslav. Vybraný model TYM T503 HST se tak zanedlouho mohl zapojit do prací na farmě.*

Celý článek vychází v květnovém Farmáři.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down