24.01.2021 | 06:01
Autor:
Kategorie:

Výkonné, ale zároveň úsporné velké traktory

Německý Fendt je se svými traktory tradičně zastoupen v českém zemědělství. Nejnovější generace traktorů Fendt 900 Vario Gen6 se vrací ke kořenům – pohonná jednotka je opět značky MAN. Zdvihový objem motoru stoupl na 9 l a u největšího typu Fendt 942 Vario Gen6 má motor o celou třetinu vyšší výkon než u původního modelu Fendt 930 Vario TMS.

Motor MAN byl vyvíjen v souladu s požadavky na využití u traktoru vyšší výkonové třídy, takže disponuje zesílenou olejovou vanou, jež zároveň spojuje převodovku s přední nápravou a plní tak funkci strukturální součásti blokové konstrukce traktoru. Tato vana je výsledkem spolupráce firem Fendt a MAN.

Motor má čtyřventilový rozvod a přeplňování turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek. Motor se obejde bez externí recirkulace výfukových plynů i jejich chlazení, díky čemuž je možné nad něj, pod kapotu motoru, umístit turbodmychadlo. Ve spodní části je tak motor příznivě úzký, díky čemuž se přední kola i s ráfky o průměru až 38 palců mohou natáčet ve velkém úhlu rejdu a traktor má dobrou manévrovatelnost.

Koncept Fendt iD posouvá křivku točivého momentu tak, že maximum začíná již v otáčkách 1150/min. Oblast pracovních otáček začíná již na 650 ot/min a končí v 1700 ot/min. Díky novému konceptu a nárůstu zdvihového objemu má motor také větší zálohy výkonu. Plně automaticky pracující systém TMS dokáže motor ovládat tak, aby pracoval v oblasti nízké specifické spotřeby paliva.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down