21.03.2021 | 08:03
Autor:
Kategorie:

Univerzální traktory s moderní převodovkou

Ve střední výkonové třídě má výrobce New Holland také traktory modelové řady T6. T6.145, T6.155, T6.165 a T6.175 disponují ve standardní výbavě převodovkou Dynamic Command, kompletně vyvinutou v kancelářích koncernu CNH.

Traktory T6 Dynamic Command se hodí pro polní práce, sklizeň pícnin či dopravu. A pro práce, které vyžadují jemnou regulaci pojezdové rychlosti nezávisle na otáčkách motoru, se hodí traktory T6 Auto Command s plynulým pojezdem.

Základem nové převodovky je dvojspojková technologie. Čtyři nepřímé rychlostní stupně se nachází na jedné hřídeli, čtyři přímé na hřídeli druhé. Je-li zapotřebí přeřadit z nepřímé rychlosti na přímou, otevře jedna spojka nepřímý stupeň, zatímco další spojka provede sepnutí pohonu přes stupeň přímý. Řazení je plynulé a efektivní a může probíhat v automatickém režimu. Rovněž tak i řazení skupin je automatizováno. Reverzace se ovládá také při zatížení, přitom probíhá řízeně a plynule. Jsou za něj zodpovědné další dvě spojky, které řídí pojezd vpřed a vzad.

Inženýři New Holland šli ve snaze zvýšit účinnost práce nové převodovky hodně daleko. Tak ji například opatřili axiálním čerpadlem okruhu mazání, které dopravuje vždy jen tolik oleje, kolik je ve skutečnosti zapotřebí. Díky tomu se omezují neefektivní ztráty výkonu. A jako správný moderní produkt disponuje převodovka Dynamic Command řadou nových funkcí. Při přeřazování z jedné skupiny do druhé si elektronika vyhodnotí, které rychlostní stupně v obou skupinách se překrývají, a ty jsou přeskočeny. Tím probíhá změna skupiny vždy měkce a zároveň má traktor možnost rychleji akcelerovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down