20.06.2021 | 12:06
Autor:
Kategorie:

Za vůní ovoce

Čerstvý jablečný mošt s charakteristickou vůní dokáže pěkně osvěžit unavené tělo. Ale čerstvé ovoce najde i mnoho dalších využití, zvláště když pochází od pěstitelů, kteří mají ke své práci vztah. Takovým pěstitelem jabloní a meruněk je i Tomáš Polívka, který se spolu se svým otcem stará o třináct hektarů sadů v okolí západočeské obce Pchery. Zkušenosti o tom, jak o sad pečovat, jak organizovat ochranu rostlin, provádět správný řez stromů a další vědomosti se předávají z generace na generaci.

Ovocnářství Polívkovi je příkladem smíšeného podniku – vedle trvalých kultur se zabývá v menší míře ještě klasickou rostlinnou výrobou se zaměřením na pěstování tržních plodin. Nicméně nejvíce času věnují Polívkovi právě sadařství, které je jejich koníčkem i obživou zároveň. Je to dáno i tím, že jejich hospodářství se nachází v regionu okolí města Slaný, jenž je velkým zastoupením sadů známý. Každým rokem tam dozrávají nádherná jablka, meruňky i další ovoce, a také skvělé mošty a jiné ovocné šťávy tuto oblast proslavily.

Také Polívkovi jsou zvyklí dodávat svým odběratelům ovoce a ovocné mošty vynikajících kvalit. Stovky hodin práce v sadu, která za tím stojí, se rozhodli si zpříjemnit pořízením nového traktoru. Dosavadní traktory již vykazovaly poruchovost a byly velmi nepohodlné. Polívkovi proto oslovili společnost Agromex, která je dovozcem techniky značky Fendt. „Chtěli jsme traktor Fendt, protože toto jméno je spojeno s vysokou úrovní komfortu, který si při naší práci chceme dopřát,“ zdůvodnil volbu značky Tomáš Polívka.

Slovo dalo slovo a tak v polovině května tohoto toku na farmu přibyl nový speciální traktor Fendt 210 P Vario.

Více Informací v Mechanizaci zemědělství č. 7/2021.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down