18.09.2021 | 09:09
Autor:
Kategorie:

Šetrné sklízeče německé značky v Kameni

Letošní Den Zemědělce 2021 v Kameni se vydařil. Akci přálo počasí a tak mohly proběhnout i naplánované praktické ukázky. Hlavně o tom Den Zemědělce totiž vždycky byl a je. K ukázkám patřila také sklizeň brambor. Konzumní brambory na poli Výrobně-obchodního družstva se sídlem v Kámeně sklízely tři tažené dvouřádkové vyorávače se zásobníkem. Mezi nimi byl i sklízeč Ropa Keiler 2.

Německý výrobce Ropa produkuje již třicet let samojízdné stroje na sklizeň cukrové řepy. A posledních deset let vyrábí také tažené sklízeče na brambory v jedno- a dvouřádkovém provedení, vždy se zásobníkem. Přítomnost zásobníku znamená možnost pracovat i bez přítomnosti odvozní soupravy. Ropa Keiler 2 disponuje zásobníkem, který pojme 7500 – 8000 kg brambor. Předváděný demostroj měl ale nový nonstop zásobník, který pojme o něco méně – zhruba 5500 kg brambor. Zato je možné jej vyprázdnit je částečně a zase pokračovat v práci.

Všechny sklízeče Keiler firmy Ropa mají vlastní palubní hydraulický okruh. Traktor jej pohání přes kloubový hřídel, jemuž postačují nízké otáčky 650/min. Bylo to znát i při průjezdu soupravy sklízeče Keiler 2 s traktorem John Deere 6215R AutoPowr v edici Ultimate – hlučnost byla na velmi nízké úrovni. Také spotřeba paliva je malá, a nízká hlučnost je příjemnější pro řidiče traktoru a práce sklízeče bez vibrací i pro personál u přebíracího stolu. Sklízeč má také výhodu v možnostech precizního individuálního nastavování čisticích prosévacích pásů.

Při práci na svazích pak teleskopická náprava umožňuje vyrovnávání stroje. Další důležitou vlastností je šetrné působení na hlízy.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 11/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down