07.12.2021 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvoumontáže versus široké pneumatiky

Ohledně efektivity práce pneumatik se zástupci firmy Michelin často setkávají s dotazy, jak dopadne porovnání dvoumontáže a širokých pneumatik se systémem CTIS v otázce účinnosti přenosu výkonu motoru na půdu. Odpovědět zemědělcům se rozhodli formou další praktické ukázky na svém Tour.

To se již do práce zapojil i druhý traktor New Holland T7.270 AutoCommand, ovšem ve specifické konfiguraci. Byl obutý do VF pneumatik o shodném průměru (1,95 m), ale menší šířce, ve dvojmontážích na obou nápravách: vpředu 4x Michelin VF480/80 R46 164A8/164B TL Yieldbib a vzadu 4x VF380/85 R34 149A8/149B TL Yieldbib.  Jedná se o pneumatiky vhodné pro traktory se širokým rozpětím výkonu od 160 do 550 k, určené na kultivační práce v řádkových kulturách. Tato konfigurace je uzpůsobená na přípravu půdy, setí  s přesnými secími stroji (v závislosti na nastavení) nebo klasické setí a na orbu strniště, kdy traktor pojíždí všemi koly po záhoně (orba on-land).

V této ukázce se před brzdicí traktor John Deere 8R postavily oba traktory New Holland, spojené s ním ocelovým lanem. Stejně, jako u předchozích testů, byly traktory nastaveny na jízdu stejnou rychlostí. Na předem vytyčené vzdálenosti mohli účastníci Tour vidět, kolik metrů trasy navíc se získá efektivnější konfigurací. V závodě o vyšší efektivitu zvítězil traktor New Holland T7.270 s dvoumontáží pneumatik Yieldbib VF480 nad shodným traktorem s jednoduchou montáží pneumatik Michelin Axiobib2 VF710.

Bylo tedy zřejmé, že správná dvoumontáž – tedy se čtyřmi stejnými pneumatikami, stejnou konstrukční technologií, stejným dezénem a stejnými vlastnostmi – je vynikajícím řešením pro ty, kdo vyžadují efektivní záběr.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 1/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down