Úplně novou cestou v mechanizaci polní výroby

Systémový traktor Nexat byl po dobutřílet provozován v zemědělském podniku na Ukrajině. Několik velkých a rovných polí s pravidelným tvarem a pevným osevním postupem obhospodařoval jen on – po dobu tří let. Jednalo se o provedení traktoru o záběru patnácti metrů.

Nexat je poháněn dvojicí vzájemně nezávislých šestiválcových motorů Liebherr, každý s výkonem 550 k. Dohromady tak 1100 k poskytuje opravdu značný výkon. Každý ze dvou motorů se startuje samostatně dotykem prstu na obrazovce ovládacího terminálu.

Motory pohánějí větší počet generátorů elektrického napětí, které pohání elektromotory pojezdu a další funkce. Nexat může agregovat nářadí od partnerů projektu v záběrech šest až dvacet čtyři metrů. Říká se tomu pracovní moduly a s nimi může zvládat všechny práce od setí až po sklizeň. Může provádět i aplikaci látek na ochranu rostlin, a to s postřikovačem se záběrem slovy sedmdesáti metrů (!!), objemná nádrž na postřikovou jíchu se nachází na rámu.

Zkratka NEXAT je od spojení slov Next Generation Agricultural Technology. Skutečně se jedná o úplně nový systém. Po silnici pojíždí Nexat složený na délku, podobně jako adaptér za kombajnem a kabina se otočí před stroj. Díky kabině se může po silnicích přesouvat, protože je veden řidičem. Po poli pak jezdí buď také s řidičem, anebo i plně autonomně.

Koncept dlouhého rámu na čtyřech pásových jednotkách a hybridní pohon dovolují nižší celkovou hmotnost a úsporu paliva, omezení tlaku na půdu a vysokou výkonnost. Inovační koncept pro Nexat vzešel z dílny shodné firmy, která navrhla mobilní peletovací lis Krone Premos. Zároveň reprezentuje i změnu obhospodařování na systém CTF nové generace.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down