Technologie budoucnosti ušetří náklady i životní prostředí

Firma Amazone pokračuje ve vývoji své techniky a nezapomíná ani na to, být připravena na budoucnost. Tím máme na mysli především autonomní zemědělské stroje.

Toto téma u německého výrobce odstartoval již v roce 2008 projekt BoniRob, vyvíjený ve spolupráci s Vysokou školou v Osnabrücku a společností Robert Bosch GmbH. Polní robot BoniRob představuje až do dnešních dnů jeden z významných milníků ve vývoji robotiky pro zemědělství. Tento stroj předběhl svou dobu. I tak existovalo ještě mnoho otázek – technických i právních – k vyřešení, a také odbyt ještě neexistoval. Projekt ale pokračuje dál a robot BoniRob je v rámci výzkumných projektů Vysoké školy v Osnabrücku stále v nasazení, a to i na experimentálním poli.

Mezitím dochází na poli zemědělské robotiky k dalšímu vývoji. Jeho výsledkem je také FarmDroid FD20, postavený sourozenci Kristianem a Jensem Warmingovými. Tento robot se ukázal jako šikovný pomocník na vysoce přesné setí a následnou kultivaci porostů jak v meziřádkových prostorech, tak i v řádcích. Robot FarmDroid FD20 umí v ekologicky hospodařících podnicích snížit náklady na pěstování cukrové řepy a zeleniny, protože výrazně redukuje náklady, potřebné na najímání pracovních sil pro manuální okopávání a pletí porostů. Hlavní cíl spočívá v tom, že se nasazením secího a kultivačního robota FD20 do budoucna podaří snížit objemy používaných herbicidů (a insekticidů). První pokusné nasazení na poli v Německu nedaleko Mannheimu již běží.

Firma Amazone se zasloužila o to, že robota FarmDroid FD20 posunula na úroveň stroje, jenž dokáže provádět cílenou aplikaci účinných látek.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 2/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down