10.01.2022 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zařízení pro bezeztrátovou aplikaci

Dánský výrobce aplikační techniky Samson Group vyrábí nejen aplikační cisterny na kejdu a digestát, ale také profesionální aplikátory. Oblíbený talířový aplikátor pro zapravování hnojiva do půdy SD byl zdokonalen a nový nástupce má označení SD II.

Nová modelová řada aplikátorů Samson SD II se od jiných, podobných zařízení v mnohém odlišuje. Aplikátory byly vyvinuty tak, aby optimálně zapravovaly tekutá statková hnojiva i na polích, která mají na povrchu velké množství organické hmoty. Jsou tedy hodnotnějším zařízením než nabízené krátké talířové brány ze sériové produkce doplněné dodatečně o speciální kit.

Trysky pro aplikaci kejdy se nacházejí za první řadou talířů. Kejda je tak dopravována do drážek, které formují tyto talíře. Talíře druhé řady otevřené drážky – a tím i kejdu či digestát v nich – ihned zakryjí půdou. Tak se emise dusíku, a tím i ztráty této cenné živiny z hnojiva redukují na minimum.

Živiny zůstávají v půdě, připravené k výživě rostlin. Zrovna tak tento systém aplikace hnojiv nezatěžuje okolí zápachem. Zároveň je aplikace a zapravení hnojiva do půdy provedeno při jednom přejezdu. Aplikátory Samson SD jsou dostupné v pracovních záběrech pět, šest a sedm metrů. Další jejich předností je to, že kejda jde přímo do drážky. Nepřichází tedy do kontaktu s proudem vířící se půdy a slámy od talířů, takže tento materiál zůstává sušší, nenalepuje se na talíře ani rám aplikátoru a nedochází ke znečišťování zařízení. Problémy s vlhkostí vnikající do ložisek jsou tak minimalizovány.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down