10.01.2022 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plošné podmítače odstartovaly bezorebný systém

Na konci osmdesátých let minulého století začali zemědělci v Evropě hledat technologii zpracování půdy, která by umožňovala dosahovat vysokých výnosů na velkých výměrách orné půdy s úsporou času. Zkráceně řečeno – vhodný postup redukovaného zpracování půdy. Místo orby se role základního zpracování půdy přesunula na podmítku. Rychlé, ale zároveň kvalitní provedení podmítky se ukázalo jako prioritní úkol. 

Firma Horsch nabídla evropským zemědělcům přesně vhodný stroj – Horsch Phantom FG. Písmena FG jsou z němčiny zkratkou od spojení „Plošný podmítač“. Širokozáběrový radličkový kypřič Horsch Phantom FG položil základy pro stroje svého druhu na starém kontinentě.

Phantom FG byl velice úspěšný stroj a otevřel firmě Horsch cestu na dvůr u stovek podniků v Evropě. Jeho nástupcem se stala řada Terrano, obohacená již i o nesené verze, které bezorebnou technologii přiblížily i menším zemědělským podnikům. Absolutním hitem se již od samého začátku staly držáky slupic Terra Grip se silnou vinutou pružinou v robustním domečku. Slouží pro spolehlivé non-stop jištění radliček při nárazu na překážku. Zároveň ale silné pružiny udržují radličky pevně v nastavené hloubce záběru.

Ve srovnání s úplnými začátky bezorebných technologií postupně rostl význam kypření půdy do větších hloubek. A s tím se začaly ještě více uplatňovat radličkové kypřiče. Od těchto strojů očekávali zemědělci stále více – způsobilost k první či opakované podmítce, ale také ke kypření půdy do větších hloubek, což je oproti mělké podmítce úplně odlišná operace zpracování půdy, zároveň i obnovu struktury půdy při předseťové přípravě na mělce zpracovaných pozemcích.

Více informací v Zemědělci č. 3/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down