24.01.2022 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nově se symetrickým uspořádáním talířů

Nová generace secích strojů Terrasem V (V označuje vertikální sklápění) se pyšní velkým počtem změn. Na poli bude nápadná již svým novým, svěžím designem. To, co z dálky na první pohled patrné nebude, je nové uspořádání talířů v sekci pro přípravu půdy. Doposud talíře první řady odhazovaly půdu vlevo a druhé řady pak zpátky vpravo. I když v našich podmínkách s tím problémy nebyly, tak podle vyjádření zástupců firmy Pöttinger mohlo docházet k tomu, že v důsledku tohoto uspořádání secí stroj vykazoval boční tah.

Boční drift byl nežádoucí zvláště v případě, že agregovaný traktor byl řízen systémem satelitní navigace. Proto konstruktéři předřazené pole talířů přepracovali; talíře jsou nyní uspořádány symetricky - do písmene X. V první řadě odhazují ven od středové osy, ve druhé řadě pak směrem dovnitř. Aby se zamezilo tvorbě středového hrůbku, je ve druhé řadě uprostřed umístěný samostatný zvlněný talíř. Pro zemědělce, kteří nepožadují celoplošné zpracování půdy, může být i nový Terrasem V osazen talíři Wave disc. Ty provádí mělké kypření půdy pouze v pásech. Tvarované talíře zpracovávají drážku určenou k uložení osiva se šířkou 45 mm. Zbývající plocha zůstává bez zpracování.

Konstruktéři firmy Pöttinger šli v eliminaci driftu nových secích strojů do detailu. Nové symetrické uspořádání mají nejenom předřazené talíře, ale také dvoukotoučové secí botky. Díky tomu nevzniká žádný boční tah po celé délce secího stroje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down