02.01.2022 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sled operací ideální pro výsev řepky

Secí stroj Focus 6 TD od firmy Horsch se výborně hodí k zakládání porostů ozimé řepky. Tento secí stroj provádí více operací v průběhu jednoho přejezdu, a cíleně tak, aby rostlinky řepky měly po zasetí co nejlepší podmínky pro vývoj.

Robustní radlice TerraGrip, uchycené k rámu, převzatém z kypřičů Tiger, prokypřují půdu do hloubky v pásech. Zároveň jsou z pásů nakypřené půdy odstraňovány posklizňové zbytky a v nastavitelné hloubce je uloženo hnojivo. Tím se také eliminuje nebezpečí přenosu chorob na rostlinky řepky. Agro Staňkov při setí řepky provádí uložení hnojiva zhruba dva až tři centimetry pod osivo, čímž se podporuje raný vývoj rostlin. Ale možné jsou i jiné varianty v ukládání hnojiva, například 50/50, kdy se docílí i stimulace hlubokého zakořenění rostlin.

Přesně za radlicemi TerraGrip se pohybují robustní výsevní botky TurboDisc. Semínka řepky jsou tak uložena do pásů nakypřené půdy. Tím, že se provádí kypření půdy v pásech, hnojení a výsev při jedné jízdě, se šetří jak náklady, tak i vlhkost v půdě, jíž bývá v srpnových dnech nedostatek. Zvláštní význam pak má i rosa, kterou směřují hrůbky, zformované klenutými talíři za radličkami, do řádků s osivem. Ty jsou od sebe vzdálené 37,5 cm.  

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down