16.01.2022 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inteligentní systém asistuje řidiči traktoru

Jeden z moderních trendů současnosti spočívá v tom, že výrobci přemýšlí nad tím, jak docílit vyšší efektivity práce traktoru s nářadím v konkrétních podmínkách. Bez skrupulí lze říci, že elektronika má nahradit rozhodování řidiče. Konstruktéři Claas se této otázky ujali šikovně – upravili svůj systém Cemos tak, aby byl využitelný pro traktory. Vznikl tak samovysvětlující asistenční systém, který spolehlivě podporuje řidiče. Nabídnutý zákazníkům vůbec poprvé byl v roce 2020, o od roku 2021 je k dispozici i pro velké traktory s polopásovým podvozkem Claas Axion 900 Terra Trac. 

Elektronika vede s obsluhou rovnocenný dialog. Za to Cemos nabízí pomoc při nastavení traktoru a nářadí; umí poskytovat konkrétní návrhy na volbu vhodného zatížení motoru, nastavení pojezdového ústrojí, výběr a instalaci přídavných závaží a volbu tlaku vzduchu v pneumatikách, obsahuje také precizního průvodce nastavení pluhu a optimalizační dialogy pro stroje na zpracování půdy. Tak je dosaženo nejvhodnějšího poměru mezi maximální trakcí a šetrného působení podvozku traktoru na půdu. Dokonce umí i předvídat, což je schopnost, kterou řidiči osobních automobilů získávají až po mnoha letech praxe.

Terminál Cebis nabízí díky samovysvětlující symbolice a barevnému rozlišení jasný přehled o nastavení a provozním stavu stroje. U aktuálně vyráběných traktorů modelové řady Axion 800 přišel Claas s dvojicí novinek. První z nich je integrované ovládání nářadí ISOBUS. V hlavní oblasti je možné mít jasné zobrazení zařízení ISOBUS a funkce ISOBUS je možné ovládat přímo přes funkční tlačítka na multifunkční ovládací páce Cmotion. Druhou novinkou je funkce zobrazení obrazu kamery.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down