30.01.2022 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

RoboVeg Robotti – autonomní robot pro selektivní sběr brokolice

Jedním z hlavních problémů při pěstování zeleniny je vysoký podíl lidské práce, její nedostupnost a cena. Například sklizeň brokolice zabere přibližně polovinu z celkového objemu ruční práce, který je pro pěstování této plodiny potřebný.

RoboVeg Robotti je koncept, který kombinuje výkonný polní robot firmy AgroIntelli s robotem na sklizeň brokolice od společnosti RoboVeg. Ta automatický sklízeč brokolice standardně vyrábí v konfiguraci s klasickým traktorem. Agregací robotického sklízeče s robotickou pojezdovou jednotkou Robotti vzniká zcela autonomní sklízeč, který pracuje se dvěma motory, jenž dodávají celkový výkon 104 kW. 40 kW z tohoto výkonu lze odebírat na vývodovém hřídeli a zvedací mechanismus robotického nosiče nářadí má nosnost 750 kg.

Sklízecí automat RoboVeg je vybaven 2D kamerami s vysokým rozlišením a 3D senzory. Dvě robotická ramena, která lze otáčet kolem šesti os, provádějí autonomní sklizeň brokolice. Proces sklizně jednotlivé rostliny trvá přibližně tři sekundy (od výběru brokolice na poli po její odložení do zásobníku). Sklizňový výkon se pohybuje kolem 2400 kusů za hodinu, zatímco při ruční sklizni se dosahuje výkonů pouze 300-360 ks/h a pracovníka.

Zatímco autonomní roboti jsou již k dispozici a používají se pro setí, likvidaci plevelů a další agrotechnické zásahy, automatizace sklizně se dosud neukázala jako možná. RoboVeg Robotti je první autonomní systém pro sklizeň brokolice, a přispívá k výraznému zvýšení produktivity. Pro pěstitele to znamená zvýšení efektivity práce a snížení výrobních nákladů.*

RoboVeg Robotti kombinuje výkonný polní robot firmy AgroIntelli s robotem na sklizeň brokolice od společnosti RoboVeg

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down